Při výběru poskytovatele internetu si dejte pozor. Rychlost není všechno

8. leden 2014
Šetřete s námi

Víc než 70 % Čechů starších 16 let používá internet. Téměř všichni se k němu připojují také doma. Služby poskytovatelů internetu se však někdy těžko porovnávají. A laik často jen stěží odhadne, jakou potřebuje rychlost připojení a na co si dát pozor.

„Domácnost bez internetu si nedovedeme představit,“ tvrdí Míra s Markétou. Míra potřebuje internet k práci, Markétě pomáhá zařídit spoustu věcí z domova. Za neomezený objem dat stahovaných přes wi-fi měsíčně zaplatí 300 korun. Když si službu před několika lety objednávali, měli v krajském městě na výběr mezi dvěma poskytovateli.

„Většinou má člověk na vybranou z kabelového připojení, pokud v daném místě je, nebo z celé řady provozovatelů sítí wi-fi. Může se také připojit přes ADSL nebo přes mobilní připojení, když je místo slušně pokryto mobilním signálem,“ popisuje šéfredaktor serveru Lupa.cz David Slížek.

Čtěte také

Právě pokrytí je v mnoha regionech problém. Vyplatí se proto domluvit s poskytovatelem služby na zkušebním provozu, který nás může ušetřit případného odstupování od smlouvy nebo dokonce smluvních pokut za ukončení termínovaného paušálu.

Jaká rychlost připojení je pro vás optimální?

Nejvýhodnější připojení bývá to kabelové. Naopak velmi draho může vyjít připojení přes mobil, které je oproti jiným možnostem připojení pomalé.

Při objednání služby je důležité uvědomit si, kolik dat a jak rychle potřebujete. Podle šéfredaktora Živě.cz Davida Polesného je třeba si dávat pozor na akční nabídky. „Často nabízené 100MB připojení a vyšší rychlosti jsou pro běžného uživatele dnes zbytečné,“ míní.

„Za pohodlný základ považuji 20MB připojení. Je nicméně dobré si dát pozor nejen na rychlost stahování, ale také nahrávání. Ta vás může ovlivnit, když například archivujete fotografie, uploadujete videa do webových služeb,“ popisuje David Polesný.

Čtěte také

U poskytovatele internetu se neuvazujte

„U připojení přes wi-fi je třeba se dívat na agregaci, to znamená počet uživatelů, kteří jsou připojeni, protože šířka připojení se sdílí mezi nimi. Podobně je třeba se informovat u poskytovatelů ADSL,“ připomíná David Slížek.

To bývá problém u připojení, které přes wi-fi poskytují některá města nebo jejich části. Rychlost stahování dat obvykle stačí třeba jen ke stažení první vyhledávané internetové stránky.

Také se nevyplatí uvazovat u poskytovatele internetu na delší dobu. S mnoha firmami se navíc můžete dohodnout na ceně a službě šité vám přímo na míru.

autor: zvl
Spustit audio