Neexistuje žádný hudební nástroj, na který by žena nezahrála

Zásluhou Dechového orchestru mladých nemají na ZUŠ v Chotěboři nouzi o žáky. „Větší zájem je o trumpety, flétny, klarinety. O velké nátrubky takový zájem není,“ rozpovídali se v úvodu Tandemu hosté Milan Moc a Alois Štěrba, učitelé ze ZUŠ v Chotěboři.

Aby v chotěbořské základní umělecké škole nalákali žáky na méně atraktivní hudební nástroje, jako jsou tuby a baskytary, nabízí žákům těchto oborů výraznou slevu na školném. „Je to boj proti předsudkům, ale když se žákům začne dařit, tak zjistí, že i tyhle nástroje jsou prima.“

Na začátku letošního roku je čekalo velké představení v Praze. Bylo to poprvé v historii, kdy se přihlásili na přehlídku orchestrů. Vánoční svátky strávili ve zkušebně. Sešli se hned osmkrát. „Byly to takové veselé pracovní Vánoce, vedle těch ostatních stresů kolem všech vánočních koncertů, jsme ještě zkoušeli na přehlídku orchestrů v Praze. Teď teprve bychom si svátky vychutnali,“ smějí se Milan Moc a Alois Štěrba.

Věrný člen orchestru dostane kravský zvonec

Dechový orchestr mládeže v Chotěboři na přehlídce získal ocenění Bronzové pásmo. Stříbrné jim uteklo jen o fous. Dirigent Alois Štěrba do poslední chvíle živil stříbrné naděje, i když nedopadly, s výkonem svých svěřenců byl ale spokojen. Díky podobným přehlídkám před odborníky odhalí i své chyby a dostanou zpětnou vazbu.

Dechový orchestr mladých má v současné době asi 73 členů, velkou část z nich tvoří ženy a dívky. Nebylo tomu tak vždycky. Milan Moc přišel do chotěbořské umělecké školy v roce 1991, na škole byli jen tři učitelé dechových nástrojů. Do té doby se preferovaly spíše smyčce. Za dvacet let už mohou říci, že u každého dechového nástroje mají dívčí zastoupení.

Dirigent Alois Štěrba je původně vojenský muzikant, proto zavedl v orchestru šarže. „Když někdo hraje v orchestru 18 let, je generál maximus a dostane Řád svaté Cecilie,“ nechává do struktury hudebního tělesa nahlédnout pedagog Alois Štěrba a jeho kolega Milan Moc doplňuje: „Řád Cecilky je stuha, která má na konci kravský zvonec,“ smějí se oba hosté Tandemu Tamary Peckové.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio