Mladí choreografové opět představí své baletní Miniatury

8. leden 2014

Už podesáté se do Národního divadla vracejí Miniatury – večer složený z aktuálních, drobnějších choreografií mladých tanečníků z řad baletního souboru. Výsledky jejich práce mohou diváci zhlédnout 8. ledna večer ve Stavovském divadle.

Tradici Miniatur zavedl umělecký šéf Baletu Národního divadla Petr Zuska, který chtěl nabídnout členům souboru příležitost k experimentování, k využití vlastního talentu, fantazie, hravosti a tvůrčího potenciálu.

I Mozartem se dá prudit

Komponovaný večer nabídne celkem deset různorodých choreografických děl. Například sólista baletu Ondřej Vinklát se nechal inspirovat sny a tím, jak je někdy zaměňujeme s realitou.

Zuzana Šimáková pro letošní Miniatury vytvořila choreografii Zoom, která vychází z pohledu do zrcadla. Hlavní myšlenkou je to, jak vnímáme sami sebe, a motto zní: „Jedno zrcadlo je důležitější než celá galerie předků.“

Marek Svobodník chce podle svých slov zkusit diváky popudit, naštvat. Vybral si sice Mozartovu hudbu, ale i tou se prý „dá prudit“. Tematicky se zaměřil na umělecké krádeže. Pro styl mladého choreografa je charakteristický humor, nadhled a smysl pro recesi. „V českém baletním umění chybí Monty Python,“ míní.

Spustit audio