V horách nemůžete čekat, že půjdete po chodníčku, říká nevidomý horolezec Jan Říha

10. leden 2014

Schody do nebe. Tak popisuje své expedice nevidomý horolezec Jan Říha. Nedávno vylezl na Aconcaguu – nejvyšší horu Jižní Ameriky, za sebou má Kilimandžáro, Mont Blanc nebo Elbrus. Je také tváří kampaně Chodící lidé, která se zaměřuje na změnu postoje veřejnosti k postiženým. „Snažíme se vysvětlit, že handicapovaní lidé jsou stejní jako ostatní,“ vysvětluje Slávka Hocká z Nadace Sirius. Oba si povídali s Janem Pokorným.

„Cesta na Aconcaguu byla náročná, šli jsme kamenitým řečištěm, ale v horách nemůžete čekat, že půjdete po chodníčku,“ popisuje výstup Jan Říha, který si nejdříve nechává podrobně popsat cestu, než hory se svými parťáky zdolá.

„Na lezení si vybírám lidi, se kterými dokáži být v pohodě a rád s nimi trávím dlouhý čas,“ vysvětluje nevidomý horolezec. S Viktorem Novákem, který ho na horách doprovází, chystá další expedici na horu Mount McKinley v Severní Americe.

Čtěte také

Svým lezením chce Říha motivovat handicapované, proto spolupracuje na projektu Chodící lidé. „Jedním z největších problémů veřejnosti je, jakým způsobem zdraví lidé nazírají na lidi s postižením. Buď je podceňuji, nebo je litují,“ vysvětluje Slávka Hocká z Nadace Sirius.

Kampaň se snaží lidem ukázat, že i postižení nejsou v duši jiní a chtějí se nějak realizovat. Podobně jako Jan Říha. „Jde o to nenechat handicapovaného člověka doma zavřeného, ale snažit se ho zapojit do běžných věcí v životě,“ vysvětluje horolezec.

Jak vypadá kampaň Chodící lidé a jaké jsou její cíle? Jak Jan Říha popisuje spolupráci na kampani? I to jste mohli slyšet mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio