Rektor Bek: Budeme usilovat o to, aby sněmovna novelu v této podobě neschválila

9. leden 2014

Ani prezident, ani ministr školství, ale zřejmě předseda Senátu by mohl jmenovat nové profesory. Novelu zákona dnes vláda posílá k projednání do sněmovny po společné shodě Miloše Zemana s šéfy obou parlamentních komor.

Premiér Jiří Rusnok včerejší jednání vlády odůvodnil: „Jde nám v zásadě o to, aby byl odblokován proces jmenování profesorů a vláda tento návrh většinou hlasů schválila“.

Na profesorský titul dle ministerstva čeká 85 docentů. Přesto se proti návrhu, aby profesory jmenoval předseda senátu, ostře postavili rektoři. Podle nich nebyl projednán se zástupci vysokých škol.

PhDr. Mikuláš Bek, Ph.D. - rektor MUNI, místopředseda České konference rektorů pro oblast vzdělávání reaguje: „Jsme zcela rozhořčeni tím, že se celá věc řeší tak, jako kdyby byly povodně nebo jiná přírodní katastrofa, v horizontu 2 dnů“.

„Vysokoškolský zákon ministerstvu školství předepisuje povinnost s námi projednat významné změny v legislativě. To se nestalo a vláda tak jednala protizákonně. Nás více než kdo bude podepisovat zákon zajímá, aby byla zpřesněna pravidla, lhůty i možnosti nepodepsat profesury, protože máme za sebou zkušenost s profesorem Putnou,“ dodává Bek.

Miloš Zeman vs. Martin C. Putna

Předseda senátu Milan Štěch (ČSSD) objasňuje: „S návrhem přišel prezident, já jsem s ním nesouhlasil, on však samozřejmě trvá na svém názoru“. Štěch s připomínkami rektorů souhlasí a kritizuje stávající situaci: „Pokud nebude dohoda s rektory, já bych byl první proti tomu, aby tuto povinnost bral senát na svá bedra“.

„Budeme usilovat o to, aby sněmovna novelu v této podobě a chvíli neschválila. Neznáme technické podrobnosti návrhu, který nikdo z dotčených neviděl,“ uzavírá brněnský rektor Mikuláš Bek.

autoři: Jakub Zajíček , oci
Spustit audio