Lidé na Zlínsku budou vybírat Okamurova nástupce na postu senátora

9. leden 2014

V pátek a v sobotu proběhnou na Zlínsku doplňovací volby do Senátu. Lidé budou vybírat náhradníka za Tomia Okamuru, který se stal poslancem.

Okamuru lidé zvolili v roce 2012 v senátním obvodu 80, který se rozkládá na Zlínsku a v části Uherskohradišťska. Lídr hnutí Úsvit přímé demokracie se však loni na podzim dostal do Poslanecké sněmovny a mandát senátora mu tak zanikl.

Horní komora parlamentu má celkem 81 senátorů volených ve stejném počtu obvodů. Každé dva roky se třetina Senátu obměňuje, pokaždé jiná. Mandát senátora je šest let.

O nejbližší velké obměně budou voliči rozhodovat letos na podzim. Většinu v Senátu má v současnosti ČSSD. Ta bude obhajovat nejvíce křesel, a může tím pádem také nejvíce ztratit.

„Naší snahou je obhájit, protože pokud vláda má mít dobré výsledky, tak potřebuje mít i dobré předpoklady v obou dvou komorách. Chceme i některé věci, které se týkají mezinárodních smluv, a samozřejmě aby se mohly třeba řeši záležitosti, které jsou z oblasti ústavního práva. Takže z tohoto pohledu si přejeme, aby senátní volby dopadly pro nás dobře, to je jasné,“ říká šéf Senátu Milan Štěch z ČSSD.

Ve volbách může kandidovat i senátor, kterému končí mandát. Sociální demokraté proto podle Štěcha nejspíš ve většině případů znovu vsadí na osvědčené senátory.

Uspět chce i ODS, která v posledních volbách před dvěma lety nejvíc křesel ztratila, a má tak teď nejméně senátorů od vzniku horní komory.

„Přece jenom ty volby do Senátu jsou trochu o něčem jiném než volby do Poslanecké sněmovny, což je pro nás jistou výhodou. Je pro nás i jistou výhodou, že levice nabyla teď takové převahy, že voliči mají vždycky aspoň trochu snahu vyrovnávat, to se projevilo už v mnoha minulých volbách,“ myslí si předseda senátorského klubu ODS Jaroslav Kubera.

Kdy konkrétně letošní senátní volby budou, není zatím jasné. Jejich termín vyhlásí prezident Miloš Zeman.

autor: jac
Spustit audio