VIDEO: V tomhle nedobytném sejfu zlato nehledejte. Skladují tu nejlepší světová vína

Mají tady ocelové dveře schopné odolat síle výbuchu, ale bunkr to není. Vedou tu zákazníkům účty a přechovávají cennosti, ale banka to taky úplně není. V Corsham Cellars v anglickém hrabství Wiltshire uchovávají jako v bavlnce stovky tisíc vynikajících lahví vína, hlavně pak francouzského bordeaux. Musíte za nimi asi 35 metrů pod zem, do někdejšího vápencového dolu.

Společně s průvodcem sestupujeme šachtou do podzemí. Před sebou máme celkem 157 schodů. Právě tady britská vláda od 30. let 20. století skladovala zbraně a výbušniny.

„Pod zemí se udržuje trvalá teplota 13 stupňů Celsia a vlhkost vzduchu mezi 75 a 80 procenty. Tady dole byste nepoznali, jaké právě panuje roční období. Kromě toho tu nejsou žádné vibrace a logicky sem neproniká ultrafialové záření,“ shrnuje ideální parametry Corsham Cellars pro uchovávání vína manažer Paul Watts.

V Corsham Cellars stále platí bezpečnostní pravidla báňského úřadu

Podobně jako mně se mu přes rameno houpe svítilna a nouzová dýchací souprava pro horníky. I když se tu vápenec už dávno netěží, pořád tu platí bezpečnostní regule báňského úřadu.

Drahocenné lahve po stovky metrů dlouhých chodbách rozvážejí elektrické vysokozdvižné vozíky. Jejich řidiči mohou poměrně nečekaně vyjet zpoza jednoho z mnoha pilířů, tak se tu člověk třeba při pohledu na nápisy z druhé světové války nesmí moc zasnít.

Nabíjecí stanice pro vysokozdvižné elektrovozíky

„Zájemcům z celého světa jsem u nás schopen během 24 hodin otevřít on-line účet. Dokud nekoupí první krabici vína nebo sem nedopraví první zásilku, neplatí nic. Můžou si on-line koupit víno od jednoho z kupců, který své zásoby skladuje přímo tady. Nebo k nám do Corsham Cellars můžou poslat víno z některého francouzského chateau, respektive odkudkoli na světě,“ popisuje můj průvodce.

Čtěte také

Víno tu má i vlastního fotografa

Víno se tu skladuje v původních papírových, ale většinou spíš dřevěných krabicích na paletách. Jestli by člověk v podzemí něco opravdu nečekal, pak je to fotografické studio. Majitelé drahých lahví nebo potenciální kupci se totiž občas chtějí z druhé strany planety přesvědčit, jak se jejich tekutému zlatu daří. Případně se snaží nekupovat zajíce v pytli.

„Nejčastěji dělám detail viněty na přední straně lahve,“ vysvětluje fotograf vína Paul Henry, jemuž právě „pózují“ raritní lahve italského barola, ročník 1958. „Někdy fotím i zadní stranu,“ říká, což je v tomto případě důležité. „Jde o limitovanou sérii a každá lahev je unikátní – podívejte, mají jiná čísla,“ ukazuje.

I tady se dodržuje poměrně přísné bankovní tajemství. Už v minulosti však na veřejnost unikly informace o tom, že tu své zásoby vína mají hollywoodští herci, skladatel Andrew Lloyd Webber nebo třeba kouč Alex Ferguson.

Obrázky a textíky, včetně různých sprosťáren, z období druhé světové války

Pár čísel na závěr. A jeden zákaz k tomu

Uskladnění jedné krabice vína přijde v Corsham Cellars asi na 15 liber ročně. 85 až 90 procent všech uskladněných lahví představuje to nejlepší francouzské bordeaux.

„Celková plocha podzemních prostor se rovná rozměrům asi 20, 22 fotbalových hřišť. Naše kapacita je prakticky naplněná, ale víno neustále pendluje sem a tam. Teď tu máme asi 720 tisíc krabic,“ dozvídám se.

Víte, jaký předmět je tu nejpřísněji zakázaný? Vývrtka!

autor: Jiří Hošek
Spustit audio