O kostel Nalezení sv. Kříže v Litomyšli se hlásí piaristé. Zřejmě by ho pronajali městu

14. leden 2014

Církve a náboženské společnosti podaly do 2. ledna letošního roku u Národního památkového ústavu celkem 36 žádostí o vydání kostelů a dalších uměleckých děl.

Na seznamu figuruje pouze jedna památka z Pardubického kraje. Je to kostel Nalezení sv. Kříže v Litomyšli, který město už třetím rokem za evropské peníze opravuje. Teď ho chce zpátky do svého majetku získat Řád zbožných škol - piaristé.

Českomoravská provincie Řádu zbožných škol - piaristů má v Česku pouze tři zástupce, působí ve Strážnici a okolí.

„Z období komunismu byl řád docela zdecimovaný a postupně čeští příslušníci vymřeli. Momentálně je obnovovaný slovenskými a polskými členy,“ vysvětluje právní zástupce piaristů Martin Piškula.

Pokud stát kostel piaristům vydá, uvažovat budou o pronájmu. „Piaristé sami se nebudou momentálně zabývat správou kostela, ale bude poskytnutý veřejnosti. Bude možno konat výstavy, kulturní akce, koncerty,“ doplňuje Piškula.

To si přeje i litomyšlská radnice, město si kostel pronajalo na 8 let od státu, aby za evropské peníze, šedesát milionů korun, mohlo barokní památku opravit. V případnou domluvu s piaristy doufá starosta Litomyšle Michal Kortyš.

Moderní lávka v piaristickém chrámu

„Myslím si, že pro město jako partner je dobrý, protože už vedle mají kolej a vždycky jsme se dobře domluvili. Už jsme dohodnuti v tom, že pokud by se tak stalo, tak aby nám to pronajali za údržbu. Kolej máme na 35 let, myslím, že i kostel by byl na 35 let. Dohoda je daná sice ústně, ale myslím si, že je to věc, kterou jsme si potvrdili,“ říká Kortyš.

Veřejná sbírka na zvony

Kostel se má světit v červnu, 300 let od položení základního kamene. Na místě je už původní mobiliář včetně soch čtyř evangelistů. „Sochy jsou tak 4 metry vysoké, je to ojedinělá věc polychromované dřevěné plastiky v takovémto měřítku z dílny Matyáše Bernarda Brauna,“ popisuje jeden z restaurátorů Jakub Kándl, který na sochách spolu s kolegy dva roky pracoval.

Do kostela se vrací i opravené vzácné varhany. Evropská dotace ale nepočítá se zvony. Na ty se budou od 1. února skládat lidé ve veřejné sbírce. „Ráda bych přispěla. Je to pro Litomyšl a jsem Litomyšlák,“ dodává Drahoslava Baťová.

Církevní restituce
autor: BRA
Spustit audio