Muzeum kutilství v Polné: Sekačka nebyla k sehnání? Vyrobil jsem si ji sám

14. leden 2014
Česko – země neznámá

Když dnes někdo zatouží po hudebním přehrávači, podívá se na internet, oběhne pár obchodů a koupí si ho. Byly však doby, kdy jsme podobné výrobky viděli jen ve filmech, zahraničních časopisech nebo v nejlepším případě v TUZEXU. Touha ale byla veliká. A tak nezbývalo nic jiného, než vyrobit si tu danou věc sám. Před rokem 1989 se to Čechům obzvlášť dařilo, což dokazuje i sbírka Milana Říhy z Polné na Vysočině.

Milan Říha je sám kutil a jeho výrobky se staly základem Muzea kutilství. Kdysi pracoval v Tesle, a tak mu byla blízká elektronika. Ta je také ve sbírce zastoupena nejčastěji. Při její prohlídce nebudete vycházet z údivu při pohledu na předměty, do jejichž výroby se čeští kutilové pustili.

V policích najdete různé zesilovače, rádia, reproduktory, ale i hit 80. let – barevnou hudbu. Na chodbě stojí v řadě za sebou několik travních sekaček. Jedna z nich je opravdu kuriózní. Její motor tvoří uříznutá polovina vysavače a strunu si kutil vypůjčil z výpletu tenisové rakety. A světe div se, fungovalo to!

Milan Říha s funkčním zesilovačem zabudovaným v kartonové krabici

Kutili nejen muži, ale samozřejmě i ženy. Jejich doménou byly různé tapiserie, koberečky nebo dečky. Oblíbeným materiálem byl tehdy chemlon. Zkuste se zamyslet, jestli u vás doma ještě někde, třeba na toaletě, podobný výtvor neleží.

Některé exponáty jsou i staršího data. Chloubou Milana Říhy jsou pračky z 50. let minulého století. Sám Milan Říha přiznává, že většina kutilských výrobků by v současnosti neprošla bezpečnostními testy. Příkladem za všechny je motorová pila bez jakéhokoliv krytu.

Muzeum kutilství najdete v Polné na Jihlavsku v areálu firmy v Žejdlicově ulici. Internetové stránky www.muzeumkutilstvi.cz pak nabízí další informace i fotografie exponátů.


Zvětšit mapu

Spustit audio