Martin Ježek: Účast ve válce v Sýrii je pro občany Bosny a Hercegoviny trestným činem

14. leden 2014

Balkánským zemím vadí, že se mladíci z řad jejich muslimských občanů nechávají přesvědčit k tomu, aby se nechali rekrutovat do války v Sýrii. Bosna a Hercegovina něco takového už striktně zakázala a o podobném kroku se diskutuje i v Srbsku, které má početnou menšinu Albánců a Bosňáků, jejichž příslušníci jsou zpravidla muslimskými věřícími.

Jeden ze srbských ministrů se teď snaží dosáhnout změny trestního zákoníku tak, aby angažmá v cizím konfliktu bylo trestné. Ministr Rasim Ljajić je sám muslim a snaží se prosadit, aby bylo trestné už to, že někdo bude mladé muže do války verbovat. Za něco takového chce Ljajič dosáhnout sazby až pěti let. Kdo se pak naverbovat nechá, mohl by podle návrhu dostat tři roky. Ministr argumentuje: Když se vůbec vrátí živí, tak pro zemi, jako je Srbsko, se stávají vážným bezpečnostním rizikem. Návrh přišel v okamžiku, kdy se objevily zprávy, že v Sýrii zemřel již třetí srbský mladík muslimské (bosňácké) národnosti, 19letý Mirza Ganić.

Ganić je tak názorný příklad zverbovaného mladíka - dobrý student a nesmělý mladý muž, který v minulosti neprojevoval žádné sympatie k radikálnímu islámu. Nezvykle radikálně se začal chovat až počátkem loňského roku a několik měsíců nato do Sýrie odjel. S rekrutováním muslimských bojovníků mezi mládeží má problém i Bosna a Hercegovina. Bezpečnostní služby v Sarajevu loni v červenci identifikovaly mezi bojovníky v Sýrii několik bosenských občanů, kteří se stali členy militantních skupin napojených na teroristickou síť Al-Káida.

V Bosně a Hercegovině jsou teď už plné noviny příběhů mladých lidí, kteří začali měnit pohled na svou víru, radikalizovali se a najednou zmizeli z domova. Ze Sýrie pak přišla už jen textová zpráva, že jsou tam a k rodičům se alespoň zatím nevrátí. A někteří se takto nevrátí nikdy. Tak deník Dnevni Avaz přišel s informací, že jako několikátý v řadě, v Sýrii zahynul 23 mladík Amir Kargić původem ze středobosenského města Travnik. Do války odešel dokonce se svou ženou. Rodiče už jen se slzami v očích museli potvrdit, že to je pravda, a že Amir i jeho žena budou pohřbeni kdesi v Sýrii. Rodiče uvedli, že Amir byl zcela normálně věřící a poměrně málo praktikující muslim. Pak se ale odebral do islámské školy, učit se korán a vrátil se úplně jiný, citují noviny matku. Od té doby šlo všechno úplně jiným směrem než by si kdo představoval. Připravoval se na odjezd do Sýrie. Jiní rodiče ale třeba o úmyslech svých dětí nevěděli vůbec.

Vážnost situace si uvědomuje i Kosovo, které proti extremismu není zabezpečené o nic lépe než Bosna nebo Srbsko. Většina Albánců, kteří jsou v Kosovu největším národem, je opět - muslimského vyznání. V principu platí, že často se k odjezdu do Sýrie nechávají přesvědčit mladí lidé, kteří pro sebe doma nevidí perspektivu, kteří žijí v chudých poměrech a jsou málo vzdělaní. O takové v balkánských zemích - není nouze. Většinou jako turisté odjíždějí do Turecka, odkud se dostávají už jako rekruti dál. Navrhované zákony však mají jeden problém: trestný čin rekrutování či samotného angažmá v cizím konfliktu bude jen velmi těžko dokazatelný. A proto srbský ministr Rasim Ljajič chce zajít ještě dál - tyto lidi bude třeba zbavit občanství země, ze které pocházejí. Zřejmě nepomůže ani to.

autor: Martin Ježek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.