Test oplatek a trubiček

15. leden 2014

Máte rádi různé sladké tyčinky, nejrůznější trubičky, sušenky nebo oplatky? Co vlastně obsahují a jak dopadly v testech? Ve spotřebitelské poradně nám odpovídala Alice Olbrichová z časopisu dTest.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dozpívala Lucie Vondráčková, je s vámi i v 10 hodin a 7 minut Český rozhlas Dvojka. Ještě jednou krásné dopoledne přeje Marie Retková. Už za hodinku přivítáme dnešní hosty, budou to krásné mladé slečny, které mají sport nebo ovládají sport, který jim kde kdo závidí, a to je beachvolejbal. Myslím, že si všichni myslí, že se slečny pouze opalují na pláži, ale ono to tak úplně není. Jak vypadá ten jejich trénink, kolik hodin denně trénují, lezou si na nervy, když takhle jsou stále spolu? Kristýny Kolocové a Markéty Slukové se budu ptát už za hodinku. No, a teď, milí posluchači, se zeptám vás, jste na sladké, máte rádi takové ty sladké tyčinky, nejrůznější trubičky, sušenky, opatky? Ptáme se vás společně a Alicí Olbrichovou z časopisu dTest. Pěkně vítám, dobrý den.

Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
Dobrý den.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Máte vy ráda tyhle ty oplatky a trubičky, Alice?

Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
Já je samozřejmě strašně miluji, miluji je od dětství, ale teď už ve svém věku, který ani nebudu raději prozrazovat, s nimi poněkud opatrněji hospodařím, protože měli bychom si uvědomit a i pro mě to bylo velké překvapení, že třetina hmotnosti těchto trubiček nebo oplatek plněných, tedy jde o výrobky s náplní, je vlastně tuk. A nás zajímalo v našem testu, jaké složení má tento tuk, který je převládající složkou plněných oplatek a trubiček. Jaké složení má tento tuk z hlediska vlivu na lidské zdraví? Zda tedy jsou v něm tuky, které jsou neutrální, anebo ty tuky škodlivé, které obsahují různé nyní tedy řekla bych módní škodliviny, to znamená transmastné kyseliny a nasycené mastné kyseliny, které škodí tedy našim cévám, protože se v nich ukládají podobně jako se ukládá tedy vodní kámen v potrubí. Příliš vápnitá voda v potrubí zanáší, a to všichni dobře známe, a zrovna tak je to tedy s cévami, kde se usazují tyto nezdravé tuky.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak to je tedy špatná zpráva, protože co jiného si dát na cestu do kapsy na takové rychlé zakousnutí, získání energie než tatranku nebo nějakou tu trubičku, no.

Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
Paní Retková, špatná zpráva, je to zpráva ani špatná, máme i špatnou zprávu, máme i dobrou zprávu. My jsme tedy zjistili, že v některých těch Hořických trubičkách, v jejich náplni jsou ty škodlivé transmastné kyseliny ve větším množství než by bylo zdrávo. Já se k tomu pak ještě vrátím. Ale jsou i takové výrobky, takové trubičky, které jsou v pořádku a kde jsou tyto škodliviny na velmi nízké nebo zanedbatelné úrovni. A zrovna tak se najdou u nás oplatky, které jsou v pořádku a mají dobré příznivé složení, takže tam by jenom ten cukr byl na závadu. A pak jsou zase ale oplatky, které já neříkám nejezme, ale měli bychom si uvědomit, že bychom jich měli sníst denně jen velmi málo, abychom nepřekročili takové to zdravotně bych řekla ...

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Raději se jim vyhnout. Bylo by to asi zdravější.

Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
To neříkám, abych, aby výrobci druhý den neobléhali naší redakci, ale jenom velmi malý kousek, protože ono někdy stačí velmi malé množství, třeba dvě balení těch problémových jedněch tyčinek, a přečerpali jsme množství doporučené zdravotníky pro tento typ tuku, kde je takový vysoký obsah nasycených mastných kyselin a transmastných kyselin.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Čili pokud, milí posluchači, Dvojky Českého rozhlasu chcete vědět, které trubičky to jsou, které Tatranky nebo které oplatky to jsou, tak poslouchejte dál a za chviličku se s vámi spojíme, můžete se ptát na jejakaje@rozhlas.cz a můžete také telefonovat 221552525 nebo 221552424 mluvíme o testu oplatek a trubiček.

/ Písnička /

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A jsme zpátky ve Spotřebitelské poradně Dvojky Českého rozhlasu, u telefonu je posluchačka a na druhé straně je Alice Olbrichová z časopisu dTest. Mluvíme o testu oplatek a trubiček. Haló, haló, dobrý den, slyšíme se?

osoba
--------------------
Dobrý den, tady je posluchačka Blanka z Brna.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Zdravíme vás, Blanko, můžete se ptát.

osoba
--------------------
No, já bych potřebovala vědět, já si kupuji oplatky docela často a je to pro mě taková droga, a prostě já, když si dám odpoledne kafe jedno, tak potřebuju něco sladkýho. A teď mě to prostě zaráží, co v tom všechno je a chtěla jsem se zeptat na dvě, které si kupuju, na dvoje oplatky.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dvě favoritky vaše, ano.

osoba
--------------------
Dvě favoritky a jsou to z firmy Opavia Tradiční oplatky Premium, a to druhý je Siesta hořká, kterou vyrábí Kraft Foods firma. Tak jestli teda můžu v tom pokračovat nebo ne?

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobře, děkujeme, dočkáte se odpovědi a zdravím další posluchačku nebo posluchače, dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den, tady posluchačka ze Zlína Alena. Chtěla jsem se zeptat, já zase mám ráda takové oplatky, kde jsou oříšky různého druhu zalité v medu, nevím jestli to teda patří do oplatků, ale určitě do těch pochutin, jestli je to třeba ty oříšky v tom jsou kvalitní?

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobře, děkujeme za dotaz. Dočkáte se také odpovědi, díky. Tak, Alice, jak to vypadá s těmi Opavia oplatkami, co posluchačka zmínila?

Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
Dobrý den, zdravím posluchačku do Brna, mluvíte mi z duše, ano, i pro mě k odpolední kávě, nemyslitelná odpolední káva bez oplatky, ne vždy se mi to podaří. Musím říct, že jsme testovali z Opavie všechny možné Tatranky s různými náplněmi a zrovna bych řekla, že Tatranky Opavia vyšly velmi dobře, dokonce měly nejlepší výsledky. Jinak řečeno měly nejméně tedy zjištěných těch nepříznivých látek, ale teď konkrétně, zda tam byla mezi nimi značka Premium, to si nevybavuji, protože jsme se soustředili na to, aby byly s čokoládou, s oříšky, s kakaem, teď to z hlavy nevím a dobře dopadly od tohoto tradičního výrobce, dopadly dobře všechny tyto výrobky a dobře dopadly i ze Slovenská z Pečivární Sereď, které také dělají oplatky. Souvisí to Tatranky, jsem se přeřekla, promiňte, Horalky, protože to souvisí s tou bývalou federací, kdy pod jedním názvem různé tedy závody tehdejší československé to dělaly pod stejným názvem. Čili i z té Pečivárne Sereď vyšly ty jejich výrobky dobře.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A s tou Siestou vás zklameme, protože ta nebyla bohužel součástí tohoto testu, byly to Hořické trubičky a další oplatky. Ale Siesta ne. A ty oříšky v medu, to asi také jste netestovali, že?

Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
Oříšky v medu ne, ale mohu posluchačce říct takovou trošku, na podobné téma, testovali jsme oříšky v oříškových čokoládách, je to tuším asi rok a půl, dělali jsme mléčné čokolády s ořechy, kde jsme se právě zaměřili na to, jakou kvalitu mají ty ořechy, protože jednak tedy jsou plné tuků, tak nás zajímalo, zda nejsou žluklé a zkoumali jsme také, zda nejsou takzvaně skrytě plesnivé, což tu skrytou plíseň oku neviditelnou prozradí mykotoxiny, a byly všechny tyto oříšky v čokoládách byly naprosto nezávadné z pohledu mykotoxinů a takže z toho lze odvodit, že ty oříšky se skutečně bedlivě kontrolují. Ono jde totiž o to, že ty oříšky jsou z exotických zemí a na hranicích se to prostě velmi pečlivě kontroluje. Což jsme zjistili i v jiných testech.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Což je dobře. Tak, máme další telefonát, dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den, tady je posluchačka Markéta od Rakovníka. Já bych měla dotaz, zda se testovala a jak dopadla oplatka Mila, potom Bio Hořické trubičky a jak teda dopadly a zda byly testovány ještě nějaké jiné oplatky v bio kvalitě a potom dia, dia oplatky, jestli byly testovány a jak dopadly? Děkuji za odpověď, na shledanou.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, prosím, na shledanou. Tak, Mila a dia, to asi jste netestovali, že?

Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
Mila a dia jsme netestovali. Ono totiž těch oplatek bylo takové obrovské množství, že jsme věděli, že se nemůžeme trefit do všeho. I já jsem, protože já už se považuji v redakci, jsem považována za osobu zaujatou, abych náhodou nenakupovala jenom to, co by mělo jenom jakoby špatně vyjít v tom testu, tak nakupuje pro nás jedna slečna, a ta jako právě říkala, že je to velice široká škála, tak prostě náhodně to kupovala a bohužel na Milu, kterou já jsem také měla na mysli a ještě tam byla právě ta Siesta a jiné podobné, nedostalo se, budeme to testovat jindy.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A co ty Bio Hořické trubičky?

Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
Bio Hořické trubičky, teď se tady dívám, Bio Hořické trubičky, také je tady nemáme.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
My určitě dáme takový obecný návod jak, čím se řídit. Máme ještě dva telefonáty, tak je vezmeme a aby posluchači nečekali a potom se budeme tomu obecnému věnovat. Dobrý den, vítáme.

osoba
--------------------
Dobrý den, tady Martina, Kutná Hora. Já jsem se chtěla zeptat, jestli jste testovali bezlepkové oplatky? Ty si moc vybírat nemůžu, tak jak jsem na tom?

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Myslím, že také ne, viďte, Alice, bezlepkové se do toho nevešly.

Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
Vymýšlejí si na mě posluchačky záludné dotazy, bezlepkové bohužel zklameme.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Záporně. A vezmeme ten druhý telefonát. Dobrý den, co vám leží na srdci? Dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den, tady Jarka Průšová. Já si kupuju takový polomáčený trubičky, ony jsou plněné, ale já kupuju, a oni prodávají i neplněné, a je to čokoláda a půlka je hladký, je to dobrounký, je to závadný? Jenom tohle to mám někdy ráda.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Aha, dobře, polomáčené trubičky. A ještě vezmeme ...

osoba
--------------------
Půlka je namočená, půlka je v čokoládě, půlka je bez a jsou to plněné, ale prodávají v Albertu i neplněné, já si kupuju ty neplněné, jestli to je závadný, ty mi někdy chutnaj.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, asi vás taky zklameme, ale řekneme to obecně, nebo?

Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
Nezklameme, když si kupujete neplněné, tak vlastně bych řekla, že z tohoto pohledu je to lepší, protože tam právě není ta náplň, kde jsou ony kontroverzní tuky. Říkám kontroverzní, my jsme zjistili, že v polovině těch testovaných trubiček nebyly, byly jenom v jedné části, tedy v pěti z těch deseti testovaných výrobků. A dala bych ještě určitou obecnou radu, je-li napsáno na výrobku Hořické trubičky, tak je to chráněné zeměpisné označení dokonce samotnou Evropskou unií chráněno a smí to vyrábět pouze oplatkáři na území Hořic a katastrálně přilehlých obcí, jak jsem si přečetla s dokumentech Evropské komise dokonce, zatímco všechny jiné trubičky, ačkoli mají stejné složení například by měly, tak se nesmí jmenovat Hořické trubičky. Jakmile to bylo, to jsem si všimla v obchodě, bylo to vyrobeno Pekárny Náchod, tak už to se jmenuje pouze Trubičky, nikoli Hořické trubičky, čili je-li napsáno na výrobku Hořické trubičky, smí to být trubičky pouze z Hořic a toho bezprostředního okolí, podle určité receptury a Hořice samy se chlubí tím, že se to tam vyrábí někdy od roku 1812, že ten recept tam prozradil jakýsi Napoleonův kuchař, kterého tam místní sedlák ošetřoval zraněného a on mu za to prozradil tento recept a takto se to udrželo tato receptura. No, já si to nemohu nijak ověřit, ale praví se.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano. Čeho se na tom obalu máme všimnout? Co může být takovým ukazatelem nebo vodítkem pro nás?

Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
Já jsem si sama všimla, když jsem tedy si ty oplatky všechny prohlížela, že na některých je napsáno, že poleva je kakaová, na jiných bylo napsáno, že je tmavá, tak je v tom rozdíl. Když je tam napsáno kakao, tak to znamená, že tam opravdu nějaké kakao bylo použito, zatímco ve slově tmavá, na to není žádný zákon, žádná regule.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Čili to může být jenom barvivo?

Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
Jenom barvivo, ano. Ono tam může být třeba nějaký zlomek kakaa, ale to kakao máme záruku v tom kakaová nebo když je tam napsáno čokoládová, tak opravdu tam musí být přítomna čokoláda. Když je tam napsáno smetanová třeba náplň, tak zase tam musí být použita smetana, ořechové, musí být ořechy. Ale jakmile tam najdeme slůvko s příchutí, tak to už nám žádnou záruku nedává, že by tam byly tyto autentické suroviny použity, ale s příchutí znamená, že to jsou pouze aromata, a to znamená syntetické náhražky.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano. Ještě máme někoho na telefonu, dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den, Věra z Českýho ráje.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Věro, vítáme vás.

osoba
--------------------
Děkuji. Přeji vám dobrý den. Já jsem se chtěla zeptat, my máme strašně rádi takové placaté lázeňské oplatky, je tam vřídlo na titulu.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, ano, takové ty pravé lázeňské, rozumím.

osoba
--------------------
Jo, jo, jo, chtěla jsem se zeptat, jak ty dopadly, jestli byly testovány? Děkuji.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkuju.

Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
Nedělali jsme je, ale mohu vás ujistit, že lázeňské oplatky jako celek budeme dělat, protože to je velmi oblíbená pochoutka a šetříme si to do některého z příštích testů a zaměříme se tam ještě tedy na jiná kritéria, než tedy ta, která mají ukazovat, že tam je něco špatného nebo tedy dobrého. Takže se zaměříme určitě na to, sledujte dTest, určitě.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A nebo vysílání Českého rozhlasu dvě. Změní se nějak legislativa? Ono vlastně v některých státech Evropské unie ať už je to Dánsko, Rakousko nebo Švédsko, tak by vlastně ty trubičky nebo ty oplatky s těmi transmastnými kyselinami a nasycenými mastnými kyselinami se vůbec na trhu nemohly objevit. Změní se to i u nás nebo budeme aspoň mít možnost nějak se chránit proti tomu, abychom nejedli tady ty škodliviny?

Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
My jsme se obrátili na ministerstvo zemědělství, ministerstvo zdravotnictví i na potravinářskou komoru, kde jsme jim poslali naše články, to už je vlastně druhý článek na toto téma, na ty transmastné kyseliny v tucích a na množství, které vlastně překračuje povolené množství ve státech, které mají pokrokovější, tedy legislativu z hlediska pozornosti lidskému zdraví., Dostali jsme zatím odpověď z ministerstva zdravotnictví, kde nám tedy poněkud krkolomně vysvětlují, že teda ano, jsou to škodlivé látky, ale spíš jako to bylo takové jako nic neříkající a řekla bych, že to bylo trochu bezzubé stanovisko, ale my v tom budeme dál pokračovat, protože si myslíme, že je třeba s tím něco dělat, minimálně tedy veřejnost na to upozornit a vyvolat k tomu nějakou diskusi. My nechceme něco zakazovat, ale chceme odbornou diskusi a chceme, aby také spotřebitelská veřejnost získala nějakou osvětu. Víte, ono se říká, že i minulý pan ministr zdravotnictví Heger doporučoval, že lidé se mají zdravě stavovat, protože každý vhodnou volbou potravin může ovlivnit své zdraví, a tuky jsou právě tou potravinou, která, jejíž tedy vhodnou volbou můžeme svoje zdraví ovlivnit a my jsme zjišťovali, které tuky by to tedy měly být. Takže ano, budeme se zaměřovat právě na tuky a na takové potraviny, které nám mohou v tom pomoci.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkuju mockrát za dnešní zajímavé informace. Ta diskuse, o které jste mluvila, proběhla třeba právě tady teď na Dvojce Českého rozhlasu. Alice Olbrichová z časopisu dTest. Děkuju, mějte se hezky.

Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
Na shledanou.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Na slyšenou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka