Zákaz hudebních produkcí je krajní variantou, ujišťuje pražský magistrát

15. leden 2014

To, co Praha před dvěma lety povolila, teď postupně po opakovaných stížnostech zase zakazuje. Po Praze 1 zakazuje hudební produkci i Praha 5. Magistrát zde žádá o zařazení dvou míst do seznamu, kde je pouliční muzicírování nežádoucí. Buskeři, jak se pouličním muzikantům a umělcům říká, mají zmizet z pěší zóny na Andělu a barrandovského Tilleho náměstí.

Pouliční muzikanti a nejrůznější umělci se snaží v řadě světových metropolí zpříjemňovat život nejen turistům, ale i místním. Hraní na ulici není rozhodně žádný byznys, pro muzikanty je to hlavně radost a za možnost přivýdělku jsou rádi. „Na ulici se na rozdíl od klubů publikum přirozeně selektuje. Chceme vnést do hudby co nejvíc života a komunikace,“ říká nejen pouliční hudebník Pavel Rohlena.

Pavel Štefaňák, vedoucí oddělení správních činností a správního trestání na pražském magistrátu vysvětluje: „Pro nás je žádost jen jedním z podnětů, které vyhodnocujeme. Oslovili jsme dotčené subjekty, tzn. městské části, policii, samotné buskery. Závěry chceme vyvodit v co nejbližší době, novelizovaná vyhláška bude platit již pro novou turistickou sezónu.“

„Úplný zákaz není nejvhodnější. Ideální je časové omezení, problematická místa by měla být na povolenky: mohl by na nich hrát hudebník, který je zodpovědný a prověřený,“ navrhuje Andrea Knotková z iniciativy BuskerVille.

Brněnský happening na podporu pouliční hudby

I když dle Knotkové existuje určitý „kodex buskera“, do kterého patří slušné a ohleduplné chování, časové omezení produkce, zároveň uvádí, že není v silách iniciativy BuskerVille kontrolovat jeho dodržování.

Spolu s Pavlem Štefaňákem se shodují, že zatím u nás není žádný orgán, který by agendu spojenou s buskingem vedl a spravoval. Tuto funkci v současnosti plní strážníci městské policie.

„Zákaz hudebních produkcí je krajní variantou. Budeme se snažit, aby busking existoval, ale nebyli dotčeni ti, kteří s ním nemají nic společného,“ uzavírá Štefaňák.

autoři: Jakub Zajíček , oci
Spustit audio