Obezita u dětí a pohyb

27. srpen 2004
Zdraví

Počet obézních dětí se zvyšuje nejen u nás, ale i ve vyspělých zemích světa. V České republice asi 10 procent dětí má nadváhu a u dalších 3 procent už můžeme hovořit o obezitě. Na jejím vzniku se podílí řada faktorů. Je-li jeden z rodičů obézní, pak se situace bude opakovat asi se 40 procentní pravděpodobností i u jejich potomka. Mají-li nadváhu oba rodiče, tak šance obezity stoupají až na 70 procent. Zvláště alarmující je, že u nás přibývá podíl dětí s extrémní obezitou. Od roku 1991 do roku 2000 se jejich počet zdvojnásobil. Řekla nám to doktorka Zuzana Urbanová z pražské Všeobecné fakultní nemocnice.

Urbanová: Je to asi spojené s nedostatkem pohybu a přijímání velkého množství energie. Čím jsou země vyspělejší a děti mají všeho dostatek, tak se tento problém prohlubuje. V některých zemích má extrémní nadváhu celá třetina dětí.

Proto je důležité, aby se po prázdninách nezapomínalo na pohyb. Je také na rodičích, aby nenechávaly své potomky dlouho sedět u počítače a televize.

Urbanová: Často vidíme děti, které o prázdninách zhubly, vypadají hezky, ale do konce roku se opět zakulatí. Rodiče by se měli zeptat na jejich oblíbený sport a přihlásit je do nějaké vedené aktivity. Nenápadně by jim měli nějaký pohyb také připravit, třeba výlet na kole o víkendu.

Změna životního stylu určitě pomáhá, měla by být nenásilná a nenápadná, neprospívá mentorování a příkazy. Změnit by se měl i jídelníček. Děti s nadváhou někdy trpí psychickými poruchami, protože jsou méně pohyblivé než jejich vrstevníci. Mají nadměrně zatížený pohybový aparát, stěžují si často na bolesti kloubů. Objevuje se i vysoká hladina cholesterolu.

Urbanová: S nadváhou se také zvyšuje krevní tlak, mění se metabolismus, přidat se může cukrovka. Komplikací je dost a děti, které hodně váží je mají už v hodně mladém věku.

autor: svp
Spustit audio

Více z pořadu