Argišt Alaverdyan začínal ilustracemi deskových her, teď vystavuje zvířecí hlavy

15. leden 2014

V Galerii U Niny na pražských Vinohradech vystavuje pod názvem „Řev“ výběr svých obrazů mladý studenta Akademie výtvarných umění Argišt Alaverdyan.

Malíř Argišt Alaverdyan, momentálně student 3. ročníku oboru malba na Akademii výtvarných umění v Praze, v Galerie U Niny od minulého týdne vystavuje výběr svých obrazů z let 2012 a 2013.

„Vždycky mě zajímaly deskové společenské hry, také jsem některé vymýšlel,“ říká malíř původem z Arménie. „A tím jsem se dostal k malování, protože jsem je potřeboval ilustrovat. Výstava je pro mě připomínka, jak jsem se začal od superrealistického přemýšlení dostávat k expresivnímu, intuitivnímu přístupu.“

03041867.jpeg

Na obrazech převažují zvířecí hlavy

Portrét Argišta Alaverdyana uchvacuje, zajímá, ale potřeboval ho řešit jinak: „Tak jsem si řekl, že zkusím zkombinovat zvířata mezi sebou, vytvořit hybridy a nepracovat s nimi tak konkrétně jako dřív. Důležité pro mě bylo absurdní spojení zvířat, která se spářila. Záměrně jsem jejich oči dělal nevýrazné, až zamlžené. Dřív jsem dělal naturalistické portréty, každý vlásek, chloupek pro mě byl důležité. Snažil jsem se oprostit racionální režie, prokalkulovanosti. Projevila se tak nějaká moje animální živočišnost.“

Galerie U Niny je součástí Výtvarného atelieru, kde probíhá v průběhu roku celá řada výtvarných kurzů a kroužků. Výstava „Řev“ je na rohu Balbínovy a Mánesovy ulice v Praze 2 otevřena do 6. února.

autoři: Karel Oujezdský , Karel Kratochvíl
Spustit audio