V zahraničí máme úspěch, doma přicházíme o třetinu rozpočtu, říká egyptolog Miroslav Bárta

21. leden 2014

„Jsme rádi, že se práci české vědy podařilo ‚prodat‘ v zahraničí,“ říká k objevení unikátní hrobky královského lékaře v Abúsíru vedoucí projektu a ředitel Českého egyptologického ústavu FF UK Miroslav Bárta. Doma přitom bojuje o existenci. „Reálně jsme přišli během dvou let o třetinu rozpočtu,“ říká v rozhovoru s Patricií Strouhalovou.

Český egyptologický tým pod vedením Bárty se může chlubit jedním z deseti nejvýznamnějších archeologických objevů minulého roku. „Na jedné straně to byly vynikající pocity, protože jsme netušili, že půjde o tak významný objev,“ popisuje výsledek projektu v Abúsíru Bárta.

Objev je přínosem do značné míry i v Egyptě, kde oceňují jakoukoliv dobrou vědeckou práci. Doma však cítí, že reakce na jeho práci až tak pozitivní nejsou.

„Příliš úspěchů v zahraničí se, jak známo, v Čechách netrpí. Na jedné straně nás tady všichni roky chválí, vyhráváme ceny za vědecké výkony, ale reálně jsme přišli během dvou let o třetinu rozpočtu. Propouštím lidi, a když se to snažím řešit, tak to nikoho nezajímá,“ nastiňuje Bárta.

Čtěte také

Nalezení takové hroby přitom není jen otázkou několika týdnů. O hrobce český egyptologický tým věděl několik let dopředu, tvoří totiž předposlední kamínek do mozaiky hrobového komplexu vlivné rodiny královského paláce z 24. století před Kristem.

Samotný výzkum je pak do značné míry dobrodružný a napínavý. „Kombinujete metody klasické archeologie, a na druhé straně používáte nejvyspělejší technologie,“ vysvětluje Bárta.

Co všechno skrývala unikátní hrobka královského lékaře Šepseskafancha? A jak kdysi Egypťané žili? Na to vše se ptala Patricie Strouhalová mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.