Katolická církev jedná o restituci školy pro sluchově postižené v Českých Budějovicích

16. leden 2014

Budova školy pro sluchově postižené v Českých Budějovicích možná přejde do majetku katolické církve. Českobudějovická diecéze ji chce získat v rámci církevních restitucí.

Diecéze podala do druhého ledna celkem 750 výzev na území Jihočeského, Plzeňského, Středočeského kraje a kraje Vysočina. Jednou z nich je právě zmiňovaná škola, které věnujeme i dnešní díl pořadu Bez Obalu.

Mateřská škola, základní škola a střední škola pro sluchově postižené v Českých Budějovicích má 73 žáků a 60 stálých zaměstnanců. Školu navštěvují děti se sluchovým postižením, ale i s postižením mentálním. Vhledem k vysokým nárokům na péči o takové děti, tvoří některé třídy jen čtyři žáci.

Říká ředitelka Ivana Macíková. Škola obdržela výzvu k navrácení budovy od katolické církve v září. Podle zákona by k vypořádání mělo dojít do března. Školu zřizuje přímo ministerstvo školství a i to má zájem na zachování provozu školy.

Jednání, která zatím nejsou u konce, ale zároveň omezují současný chod školy. I s nutnými opravami bude muset ředitelka Ivana Macíková počkat až do konečného rozhodnutí. Kromě mateřské, základní a střední školy navíc provozuje internát a dětský domov. Organickou součástí školy je i speciální pedagogické centrum, které pomáhá s integrací dětí do běžných škol a provádí i tak zvanou včasnou intervenci.

Zatím není jisté, jak restituce budovy dopadne. Proto zatím ani Petr Bannert z ministerstva školství neupřesnil, zda bude muset škola církvi platit nájem. Každopádně škola původně založená biskupem Jirsíkem by měla podle generálního Vikáře Adolfa Pintíře dál sloužit svému účelu.

Škola pro sluchově postižené patří jen k několika málo podobným institucím v České republice. A takto zaměřené dětské domy jsou jen dva.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio