Nedostatek sněhu trápí vlekaře, instruktory i půjčovny

16. leden 2014

Nedostatek sněhu dál trápí lyžařské areály. Na sjezdovce nad Vrchlabím, ve výšce 600 metrů nad mořem, se obyčejně v lednu lyžuje. Kvůli nepříznivému počasí je ale na sjezdovce místo sněhu bláto, vleky jsou mimo provoz a půjčovna lyžařského vybavení je uzavřená.

„Od 6. ledna máme zavřeno. Dnes jsem měla asi 15 telefonátů. Lidé se ptají, jestli je středisko v provozu, i na své oblíbené učitele. Rezervace se teď ale nedělají,“ lituje Věra Jirešová, majitelka střediska.

Učitelé lyžování musí letos hledat jiné brigády. Někteří dostali nabídku z lyžařských škol ve velkých areálech, kde se stále lyžuje. Jiní jsou bez práce. „Studentům to nevadí, protože chodí jenom na víkendy, ale někteří to mají na zimu jako zaměstnání,“ doplňuje Věra Jirešová.


Kromě vlekařů, lyžařských škol a učitelů lyžování ovlivňuje nedostatek sněhu i lyžařské půjčovny. Některé z nich raději půjčují starší lyže, aby se na špatně upravených sjezdovkách neničily nové skluznice.

Další půjčovny zůstávají zavřené. Ale ať už jsou školy a půjčovny v provozu, nebo ne, výdaje mají podnikatelé stále stejné.

„Jsou nasmlouvané nájemní smlouvy a tam jsou dané ceny, které se mají platit. A je jenom věc jednání, jestli bude pronajímatel ochoten dočasně snížit nájem,“ říká Petr Jireš, provozovatel jedné z krkonošských půjčoven.

Podobný osud jako na Kebrlově sjezdovce ve Vrchlabí mají i další krkonošská střediska. V současné době stojí sjezdovky v Dolním Dvoře, Vítkovicích, Rokytnici nad Jizerou a Žacléři.

autoři: Hana Novotná , vman
Spustit audio