Odborníci varují: konsolidace půjček není pro každého

17. leden 2014
Šetřete s námi

Více než polovina Čechů má nějaký typ půjčky. Roste také počet lidí, kteří mají několik úvěrů najednou. Často spoléhají na to, že pokud nebudou moci všechny splácet, dluhy konsolidují. Společně se však přesvědčíme, že nejde o jednoduché řešení.

„Kdybychom neměli peníze, zboží bychom si nekoupili,“ zamýšlí se Markéta, která má k zadlužování jednoznačně odmítavý postoj. „Ani na auto bychom si nejspíš nepůjčovali,“ dodává.

Předlužení a případné slučování půjček proto její rodině nehrozí. Častou chybou je, že dlužníci považují konsolidaci za řešení. Jde však jen o sjednocení dluhu a snížení měsíční splátky.

Čtěte také

Sledujte RPSN

„Při konsolidaci je třeba se podívat na parametry úvěru, abychom opravdu ušetřili a nezaplatili více. Rozhodující není jen úroková sazba, která se může tvářit lépe, ale také různé poplatky, případně i sankce,“ upozorňuje Josef Uchytil ze společnosti Partners.

Porovnání jednotlivých podmínek může být složité. „Existuje jedno vodítko, ve kterém se nic neschová. Je jím RPSN – roční procentuální sazba nákladů,“ prozrazuje. „Tu musí ze zákona uveřejnit každá instituce. Jde o jasné číslo. Na jeho základě se dají porovnat různé nabídky,“ dodává.

Na konsolidaci dluhu nemůžete spoléhat jako na nouzové řešení. Ondřej Načeradský z Občanské poradny o. s. Společnou cestou upozorňuje, že na ni nedosáhne každý. „Člověk zvolí nevýhodné produkty s vysokou RPSN. Pak si uvědomí, že nárůst dluhu je zbytečně vysoký, a tak se snaží získat výhodnější úvěr. Může nakonec skutečně splácet méně,“ soudí.

Čtěte také

Vyhněte se dalším půjčkám

„Pokud se snažím o konsolidaci, když mi teče do bot, je reálné, že konsolidace nebude výhodná, případně půjde o podvodnou nabídku, která mě má připravit o další majetek,“ domnívá se Ondřej Načeradský.

Pokud se zadluženým lidem konsolidace podaří, měli by se vyhnout dalším půjčkám. Je důležité si uvědomit, že mnoho nebankovních institucí je ochotno půjčit i lidem, kteří závazky nemohou plnit. Rozhodnutí, jestli půjčku zvládnete zaplatit, musíte udělat vy a ne úvěrová společnost.

autor: zvl
Spustit audio