Nedostatek míst ve školkách můžeme vyřešit během tří měsíců, tvrdí Chládek

17. leden 2014

Zápisy do základních škol jsou v plném proudu a až v půlce února skončí, nervozita se přenese na rodiče dětí předškolního věku. Podaří se jim jejich ratolesti umístit do mateřské školy? Ty státem či obcí zřizované jsou přeplněné - loni se do nich nedostalo 60 tisíc dětí - a soukromé školky často finančně nedostupné.

Nadějí by mohly být dětské skupiny, o kterých se mluvilo už za minulé vlády a nyní má o zákonu debatovat i nová sněmovna. Jenže - poslanci se jaksi nemohou shodnou na tom, co je dětská skupina. Proti návrhu, který by zavedl nový typ péče o děti od šesti měsíců, vystupují sociální demokraté - podle nich nenahradí klasickou mateřskou školu. Opozice ale tvrdí, že zákon špatně pochopili.

„Dětské skupiny jsou alternativou k mateřským školkám. Umožní rodičům umístit své dítě na jeden či dva půl dny a věnovat se práci a kariéře,“ vysvětluje zastánkyně dětských skupin a poslankyně za TOP09 Anna Putnová. „Chceme z dětských skupin učinit moderní formu podpory zaměstnanosti."

„Dětské skupiny představují dvě velká rizika,“ oponuje Marcel Chládek, stínový ministr školství ČSSD, „v oblasti vzdělávací, na kterou rezignují a v oblasti hygieny. My navrhujeme dva fondy, které by navýšily kapacitu ve stávajících mateřských školách nebo umožnily vytvoření školek nových."

„Pokud využijeme např. montované či jiné dočasné stavby, můžeme momentální boom vyřešit během 3 měsíců. Po jeho skončení mohou být zařízení využita jako startovací byty pro mladé rodiny s dětmi či domovy pro seniory,“ navrhuje Chládek.

Montovaná školka

S tím Putnová nesouhlasí: „Fondy jsou příliš účelové řešení. Situaci je nutno řešit systémově, např. domluvou mezi orgány krajské a obecní správy o lepším využití stávajících prostor,“ shrnuje poslankyně.

autoři: rkr , oci
Spustit audio