ZOO Větrovy u Tábora láká na medvědy v koruně stromu

17. leden 2014
Česko – země neznámá

ZOO v Praze, Liberci nebo Dvoře Králové zná asi každý. V Česku je však zoologických zahrad mnohem víc. V roce 2011 mezi ně přibyla soukromá zoologická zahrada ležící v okrajové čtvrti města Tábora jménem Větrovy. A hned si připsala jedno prvenství – rozlohou dvaceti hektarů je největší zoologickou zahradou na jihu Čech.

ZOO Větrovy je v soukromých rukou a nachází se ve členitém terénu s krásným výhledem na historické centrum Tábora se všemi jeho dominantami.

Zahrada je zaměřena především na faunu severoamerického kontinentu. Není proto divu, že první expozice, která byla v zahradě vybudována, byla pro mývaly severní. Je umístěna ve výběhu pro daňky a jeleny.

V zahradě ovšem uvidíte třeba i pětičlenné stádečko bizonů, včetně dvou telat, která se narodila v polovině roku 2013. Nechybí ani párek pum amerických, arktičtí vlci či medvědi baribalové.

Kromě toho tu najdete zástupce zvířecí říše i z ostatních kontinentů. V australském výběhu hopká mimo jiné klokan-albín. Afriku pak reprezentuje tříčlenná skupina zeber Chapmanových.

ZOO se daří

Loňský rok byl bohatý na přírůstky zvířat původem z jižní Ameriky. Přesně před rokem se narodilo mládě lamy krotké a v létě spatřila světlo světa první mláďata nosálů červených. Jedná se o úplně první vrh, ve kterém se narodily dvě holky a jeden kluk. Kmotrem sem jim stal herec Boleslav Polívka a také Český rozhlas.

Albín klokana rudokrkého Bennettova

Snad nejpopulárnějšími obyvateli ZOO Větrovy jsou medvědi hnědí. Ti mají ve svém výběhu zasazený strom, který jim slouží ke šplhání, na stromě jsou zavěšené dvě pneumatiky na lanech, se kterými si hrají. Tento strom je medvědům potírán medem nebo se na něj umisťují různé dobroty. Medvědi poté musí vynaložit úsilí ke šplhání a dosažení dobrot na stromě.

Během Vánoc dostávají do výběhu také jehličnaté stromy, ve kterých se rádi válí nebo je přemisťují. Na Štědrý den dostane každý medvěd svůj vánoční stromeček ozdobený oblíbenými pamlsky společně s dárkem.

ZOO Tábor-Větrovy je otevřena denně po celý rok. Přesné otevírací časy a podrobnosti o zahradě najdete na webových stránkách www.zootabor-vetrovy.cz.


Zvětšit mapu

autor: Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.