Uvažujete o půjčce? Přečtěte si smlouvu a zjistěte RPSN

17. leden 2014
Šetřete s námi

Půjčky jsou téměř zadarmo, tvrdí mnohdy jejich poskytovatelé. Jsou však úvěry skutečně tak výhodné? A na co byste si při jejich sjednávání měli dát pozor?

„K půjčkám neinklinujeme, ale byli bychom ochotni si půjčit na bydlení. Na auto a jiné větší výdaje se v dnešní době dá naspořit,“ zamýšlí se Míra. „Vzali jsme si půjčku třeba na rekonstrukci tohoto bytu,“ pokračuje. Je vystudovaný ekonom, takže má příjmy a výdaje pod kontrolou.

Přístup mladé rodiny z Českých Budějovic chválí i odborníci. Je nutné si dobře rozmyslet, jestli je půjčka potřeba. Máme pro vás jednoduchou poučku: pokud budete splácet věc déle, než z ní budete mít užitek, pak je půjčka nesmyslná.

Čtěte také

Chybou tedy je půjčovat si na dovolenou, dárky nebo rychle stárnoucí techniku. Lidé navíc mají tendenci se předlužovat, a tak odborníci radí půjčovat si jen na bydlení.

Částečné zadlužení dává smysl

Platí tedy, že výhodnější je si půjčovat než spořit? „Úrokové sazby se pohybují na historických minimech. Podle mého názoru už níž jít ani nemohou, takže částečné zadlužení dává smysl. Člověk si ovšem musí spočítat, jestli bude mít na splátky, kdyby se úrokové sazby zvedly,“ odpovídá Petr Novotný, šéfredaktor Investičního webu. „V současné době dává smysl zadlužit se, vzít si hypotéku a koupit dům nebo byt,“ dodává.

Jak postupovat, když se pro půjčku rozhodneme? „Nikdy není krok vedle, pokud oslovíte banku, ideálně tu, u které máte účet nebo spoření. Banka totiž ví, kolik peněz vám chodí na účet a jestli jste schopni splácet,“ vysvětluje Ondřej Načeradský z Občanské poradny o. s. Společnou cestou.

Čtěte také

Neakceptujte první nabídku

Sama banka nás však často odkáže na spřízněného poskytovatele spotřebitelských úvěrů. „Nikdy neakceptujte první nabídku a raději hledejte. Pokud má někdo potřebu nám strkat nabídku přímo pod nos, většinou nejde o právě nejvýhodnější podmínky,“ domnívá se Ondřej Načeradský. „Člověk se pak může divit, co podepsal,“ varuje.

Základem je přečíst si smlouvu. Pokud chceme znát skutečné náklady, je třeba spočítat si RPSN, které ze zákona musí všichni poskytovatelé půjček uvádět. Roční procentní sazba nákladů ukáže, kolik budeme muset zaplatit.

autor: zvl
Spustit audio