Muzeum, kde můžete pohlédnout do očí Michaelu Jacksonovi i Gérardu Depardieuovi

Mezi realitou a fantazií. Tak je charakterizováno velkolepé muzeum voskových figurín v Paříži, které je jakousi francouzskou obdobou muzea Madame Tussaud v Londýně. Muzeum bylo otevřeno v roce 1882. Dříve bylo obvyklé snímat posmrtné masky členům královské rodiny a pak už nebylo daleko k nápadu vytvářet masky slavných osobností. Pro nás je zajímavé to, že významné pařížské muzeum bude mít od jara letošního roku svou pobočku v Praze.

„Nacházíme se v místnosti, kde vás všichni fotí a kde si připadáte jako hvězda. Tamhle se můžete vyfotit se slavnými osobnostmi,“ říká mi Veronique Bereczová, která pracuje v muzeu Grevin už několik desítek let.

Od prvního momentu vás překvapuje věrnost, s jakou jsou figuríny podobné skutečným postavám. Ostatně v jedné části muzea můžete vidět, jak se taková figurína vyrábí.

V kurzu jsou třeba Jean Reno nebo Gérard Depardieu

Chtěli byste stanout tváří v tvář známým osobnostem? Tady si přijdete na své, najdete jich tu na pět stovek. Právě tento pocit lidi k návštěvě nejvíce láká. „Nebrání nám žádná obrazovka ani o známých lidech nečteme v knize. Máme je před sebou, v jejich skutečné velikosti, jako by byli živí – jen promluvit,“ vysvětluje Veronique a návštěvníci jí dávají za pravdu.

„Je to velmi překvapující, obličeje jsou opravdu věrné. Jen mě trochu zklamaly ruce. Určitě se sem vrátím,“ říká mi paní z Paříže.

Mladé dívky z jihu Francie lákají hlavně americké hvězdy. Z těch francouzských jsou nejvíce zvědavé na Gainsbourga, zajímá je Jean Reno a v kurzu je také Depardieu.

Čtěte také

Přestože se rády podívají na Ludvíka XIV., jak samy říkají, nepřijely sem kvůli francouzské historii. A kdo je ten, koho by chtěly vidět nejvíce? Žádné překvapení – Michael Jackson.

Mezi nejpopulárnějšími figurínami je kromě popové hvězdy i Charles de Gaulle

Je to fascinující muzeum a děti z něj mají oči navrch hlavy. Nejen proto, že zde uvidí hodně ze svého světa… Hned na úvod je přivítá veverka Scrat z Doby ledové, jedna místnost vypadá úplně přesně jako školní třída z příběhů malého Mikuláše a odrostlejší děti mohou zase obdivovat tři mušketýry.

V muzeu putujete v čase, i když jaksi francouzsky neučesaně – po zámku ve Versailles přichází středověk – ale všechno je to až neuvěřitelně věrné. Až nevíte, kam se dívat dříve.

V pařížském muzeu voskových figurín

Když si muzeum projdu a uklidním se po zastávce středověké mučírny, ptám se Veronique na to, jaké postavy jsou nejpopulárnější. „Jsou to obvykle ty nejnovější, navíc Francouzi mají rádi jiné osobnosti než zahraniční návštěvníci,“ zamýšlí se.

„Mezi nejžádanějšími jsou asi Charles Aznavour, Charles de Gaulle a Michael Jackson,“ říká Veronique a připomíná, že tu jeden čas měli i figurínu Václava Havla. Stál hned vedle novináře Bernarda Pivota a překvapivě i vedle významného šéfkuchaře Alaina Ducasse.

Václava Havla možná v muzeu vystřídá jiný Čech

Václav Havel se odtud přestěhuje do Prahy. S Veronique si proto povídáme i o chystaném pražském muzeu, kde by měly být figuríny známých světových osobností, ale pochopitelně také známých Čechů.

Veronique mi sice nedokáže odpovědět na otázku, jak hodlají vyrobit figurínu Járy Cimrmana, ale když otázku otočím a ptám se, jaká známá česká osobnost by se mohla objevit v tom pařížském, když už tu nemá místo ani Václav Havel, Veronique mě svou odpovědí trochu překvapí.

„Musí to být samozřejmě někdo, kdo je celosvětově známý. O jedné takové osobnosti uvažujeme,“ přiznává. A kdo to je? Petr Čech!


Zvětšit mapu: muzeum voskových figurín najdete na pařížském Montmartru
autor: jšm
Spustit audio