Čečenští muslimové velkolepě oslavili narozeniny proroka Mohameda

19. leden 2014

Ruští muslimové minulý víkend slavili narozeniny proroka Mohameda. Oslavy probíhaly od Petrohradu až po islámské komunity na Sibiři a ruském dálném východě. Zřejmě nejokázalejší ale byly v Kadyrovově Čečensku, který se islám snaží povýšit na cosi jako státní náboženství.

Oslavy v ústřední mešitě Grozného Srdce Čečenska začaly v neděli večer a pokračovaly v pondělí ráno. Jak oznámila tisková služba hlavy republiky Ramzana Kadyrova, „věřící v modlitbách chválili Alláha a prosili ho i klid, mír a rozkvět nejen pro Čečensko, ale i pro Rusko“. Na jediný den byly z Londýna do Grozného přivezeny i vzácné islámské relikvie – Mohamedova halena, pramen jeho vlasů a botky jeho dcery Fatimy.

V Ačchoj Martanu byla na Kadyrovův pokyn za pouhý rok vybudována impozantní mešita pro pět tisíc věřících. Hlava Čečenské republiky přijel na její otevření a při této příležitosti prohlásil:

„My všichni jsme tu Nejvyššího prosili, aby své požehnání seslal na Čečensko, na celý Kavkaz i na Rusklo, abychom všichni žili v míru a aby islám už nikdy nebyl spojován s terorismem a teroristy."

Mešita v Ačchoj Martanu je skutečně monumentální – jako všechno, co Kadyrov v republice za ruble a dolary ze štědře a zřejmě i nekontrolovaně otevřené ruky Moskvy buduje. Díky tomuto významnému náboženskému svátku jsme se s televizními kamerami z mnoha zemí světa opět podívali do Grozného.

Mešita v Ačchoj Martanu

Ten už, alespoň v centru, není hromadou trosek, ale místy se podobá městům v Perském zálivu – na výstavní skříni svého hrůzovládného ministátu Kadyrov mladší opravdu nešetří, stejně jako na flotile vládních limuzín, kde snad auto obyčejnější než Mercedes Pulmann nenajdete. Rozdíl je jen v tom, že emiráty v Zálivu budují luxus za své peníze, kdežto zdejší diktátor má patrně otevřený účet v ruské státní bance.

Abychom k němu ale byli spravedliví: už před Mohamedovými narozeninami Ramzan Kadyrov prohlásil, že každé čečenské dítě, které se narodí 13. ledna a ponese jméno Prorokovo či jméno některého z členů jeho rodiny, dostane tisíc dolarů. Inu – svatým či dokonce božstvem se dnes snaží být sám Kadyrov, byť za peníze a ještě ke všemu za cizí.

autor: ldo
Spustit audio