Ukrajinské ministerstvo kultury pohrozilo řeckokatolické církvi

18. leden 2014

Po několika týdnech masových demonstrací v Kyjevě a dalších městech pohrozilo ukrajinské ministerstvo kultury řeckokatolické církvi, druhé nejvlivnější církvi na Ukrajině, že ji postaví mimo zákon.

Oficiální varovný dopis ukrajinské řeckokatolické církvi vyslalo kyjevské ministerstvo kultury už 3. ledna. Řeckokatoličtí duchovní prý porušují ukrajinský zákon o svobodě vyznání svou účastí na desetitisícových shromážděních, kde občané protestují proti rozhodnutí prezidenta Viktora Janukovyče nepodepsat již parafovanou smlouvu o asociaci s Evropskou unií.

Hlava státu naopak jedná s Ruskem a tamním prezidentem Putinem o hospodářském sbližování. Výsledkem toho je například snížení ceny plynu z Rusku pro Ukrajinu o více než třetinu. V uvozovkách evropský plyn, který pocházel tak jako tak z Ruska, se za příznivější cenu dostával na Ukrajinu zpět z Polska a z Maďarska. Tomu je teď konec.

Ukrajinská řeckokatolická církev je největší řeckokatolickou a východní katolickou církví na světě. Je nositelkou tradice byzantského ritu, ale zároveň uznává svrchovanost papeže. Počet věřících se pohybuje okolo 5,5 miliónu. V počtu věřících je na Ukrajině až na 2. místě za Ukrajinskou pravoslavnou církví, která uznává její Moskevský partriarchát.

Ukrajinské úřady vyčítají řeckokatolické církvi, že její duchovní působí během protestů proti prezidentovi Janukovyčovi mezi věřícími, organizují bohoslužby a další akce v provizorních stanech, které působí zároveň jako modlitebny.

Proevropští demonstranti na Náměstí Nezávislosti v Kyjevě

Pokud bude řeckokatolická církev na Ukrajině skutečně zakázána, bude to poprvé od roku 1991, tedz od chvíle, kdy země získala nezávislost na Sovětském svazu. V jeho éře byly totiž všechny podobné náboženské organizace zakázány. Patriarcha řeckokatolické církve Svatoslav tvrdí, že duchovní musí být vždy tam, kde jsou věřící. Tedy i na náměstí Nezávislosti. Co se bude dít, zjistíme v nejbližších dnech. Kyjevské úřady se údajně rozhodly demonstrace zcela zakázat.

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio