Největším konkurentem ODS dnes je hnutí ANO, říká nový místopředseda ODS

ODS je zpět, ODS žije. I to říkal na kongresu občanských demokratů nově zvolený stranický předseda Petr Fiala. Dokáže Občanská demokratická strana opravdu zastavit svůj pád? Mají už nově zvolení členové vedení recept na to, jak stranu vytáhnout z krize? A není už pozdě? I na to se Helena Šulcová ptala místopředsedy ODS a starosty středočeských Líbeznic Martina Kupky.

Ve svém nominačním projevu prohlásil, že mu ODS často připomíná člověka s otevřenýma očima, který se dívá – ale nevidí. „Nyní, po kongresu, už vidět musí,“ je přesvědčen Martin Kupka.

O „nové a lepší“ ODS se v minulosti mluvilo už několikrát – například tehdy, kdy nastupoval Petr Nečas. „Nyní jde o skutečnou změnu tváří,“ upozorňuje Martin Kupka a poukazuje například na nového předsedu strany Petra Fialu. „Evžen Tošenovský sice není novou tváří, ale v grémiu je poprvé. Má, stejně jako třeba Miloš Vystrčil, velice dobrou pozici u voličů. To jsou lidé, na nichž je možné stavět,“ dodává.

Čtěte také

On sám není ani ve sněmovně, ani v Senátu, za svůj handicap to však nepokládá. „Naopak, považuji za svou přednost, že jsem zástupcem komunální politiky,“ říká Martin Kupka otevřeně. „Nejdůležitějšími volbami pro občanské demokraty totiž budou právě ty komunální a rozumět tomu, co jednotlivé obce tíží, je jednou ze základních výbav pro přípravu předvolební kampaně.“

Za porážku ve volbách si ODS mohla sama

Největším konkurentem ODS dnes není TOP 09, ale hnutí ANO, říká Martin Kupka v rozhovoru s Helenou Šulcovou. „A to především z hlediska voličské přízně,“ upřesňuje.

Zároveň však dodává, že za porážku občanských demokratů v podzimních volbách podle něj ani hnutí ANO, ani TOP 09 nemohly. „Byly to naše vlastní chyby, které nám odvedly voliče. A právě v tu chvíli přišel někdo, kdo byl velmi hlasitě a přitažlivě schopen říct: Jsem spasitel, který vyvede českou politiku z problémů. Ze strany Andreje Babiše v tom podle mě bylo víc populismu než racionální úvahy. “

Jaké jsou současné plány ODS a jak se chtějí občanští demokraté postavit k daňové problematice? I o tom Martin Kupka mluvil v rozhovoru s Helenou Šulcovou.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , als
Spustit audio