Modelové království Žďár nad Sázavou nabízí železnici i scénky ze života

20. leden 2014
Česko – země neznámá

Šest set metrů kolejí v podzemí kulturního domu. Tak vypadá splněný dětský sen. Radislav Wimmer ze Žďáru nad Sázavou na Vysočině měl model železnice doma na půdě už ve svých dvanácti letech. Spolu s dalšími nadšenci vybudoval model, který křižuje 80 vlakových souprav a nazval ho Modelové království Žďár nad Sázavou.

Model železnice najdete v suterénu kulturního domu. I když se zdá, že je dobře ukryté a málokdo si k němu najde cestu, opak je pravdou. Děti i dospělé lákají nejen vláčky, ale i zdařile vymodelované okolí. Modeláři jsou patrioti, a proto na modelu najdeme žďárské nádraží, místní strojírenský podnik, a kulturní památky z celého okolí jako kostel na Zelené hoře, hrad Pernštejn nebo kostelík ve Vitochově.

Nedílnou součástí modelu jsou i scénky ze života lidí. Na několika místech zasahuje Veřejná bezpečnost. K tomu je třeba dodat, že Radislav Wimmer kolejiště modeloval do doby 70. a 80. let minulého století. Na perónech nádraží čekají lidé, o kousek dál zase spěchají z práce. Na zahrádce u domku právě parta přátel griluje prase a o něco dál záchranáři přijíždějí k člověku utonulému v řece. Některé scénky jsou dokonce pohyblivé a se zvukovým doprovodem.

Modelové království má otevřeno vždy v sobotu a neděli od 10 do 17 hodin. Další informace najdete na stránkách www.mkzdar.cz.


Zvětšit mapu

Spustit audio