Otevřené online kurzy ovlivní vzdělávání na vysokých i středních školách

20. leden 2014

Velké a známé zahraniční univerzity stále častěji nabízejí online kurzy pro zájemce z celého světa. Jak napsala Mladá fronta Dnes, kurzy přes internet jsou většinou zadarmo.

Pokud zájemce dostatečně ovládá daný cizí jazyk, může tímto způsobem absolvovat třeba kurz z nabídky Harvardu, Masachussetského technologického institutu a řady dalších i evropských univerzit.

Podle odborníka na vzdělávání, ekonoma z vysoké školy CERGE-EI Daniela Münicha je to nový trend, který bude znamenat jiný charakter vysokoškolského vzdělávání ve vyspělém světě, a do jisté míry nahradí fungování kamenných škol:

„Otázka je, v jakém rozsahu nahradí. Každopádně ve formě přednášek, tzn. jednosměrném přenosu informací, velice snadno vytlačí průměrnou a podprůměrnou kvalitu přenášek a nahradí je ty nejkvalitnější. Otázka je, do jaké míry nahradí velice cennou interakci anebo praktické zkušenosti, například z laboratoří. Tam bych byl opatrný.“

Kurzy mohou v některých případech přinést stejnou kvalitu vzdělání jako klasická škola. Ovšem ne pokaždé.

„Poslechnout si přednášku jednoho z nejlepších světových revmatologů na internetu doma v pohodlí s možností vrátit se, dívat se zároveň do knížky, to je mnohokrát větší kvalita, než chodit na nějakou místní školu, kde přednáší místní profesor v českém jazyce. Na druhé straně už je mnohem těžší nacvičit si doma operaci na nějakém elektronickém udělátku, které by ji simulovalo. To už samozřejmě nejde,“ řekl v Ranním Plusu Daniel Münich.

Poslechněte si celý rozhovor, který vedl Jan Bumba, v horní části článku.

autoři: mvo , bum
Spustit audio