Alexander Tolčinský: Ukrajina – měly být opoziční protesty od počátku razantnější?

20. leden 2014

„Když už sáhnete ke koltům, musíte střílet. Jinak prohrajete.“ To jsou slova, která na adresu odpůrců prezidenta Viktora Janukovyče na stránkách polského deníku Rzeczpospolita vyslovil ukrajinský politolog Konstantin Bondarenko. Co tím měl na mysli? Zejména to, že opoziční předáci utrpěli v boji s prezidentem několik porážek.

Zákony omezující protesty, které v parlamentu schválila Janukovyčova Strana regionů spolu s komunisty a prezident podepsal na sklonku minulého týdne, jsou zatím poslední z nich. Včerejší a dnešní potyčky demonstrantů jsou jejich jasným následkem. Je jen otázkou času, kdy bezpečnostní složky udeří zcela otevřeně.

V čem ještě opozice chybovala? Nepřinutila vládu k demisi a především se jí nepodařilo rozšířit protesty zásadním způsobem mimo Kyjev. A tak svým způsobem zůstávají po dvou měsících záležitostí hlavního města. Východ Ukrajiny se k protestům staví chladně. Právě tam je mocenské centrum prezidenta. On z pohledu východu zabránil podpisu nevýhodné smlouvy o asociaci s Evropskou unií. V očích tamních naopak získal od Ruska třetinovou slevu dodávek zemního plynu.

Oficiálně je prezident v kontaktu s opozicí, alespoň se včera snažil přesvědčit jednoho z jejích vůdců – šéfa hnutí UDAR Vitalije Klička, že je připraven o vlekoucí se krizi v zemi jednat. Důkazem mělo být jmenování komise pro řešení krizového stavu, což se také stalo, jenže opozice s jejím složením nesouhlasí a předkládá ultimativní požadavky. Předsedou zmíněné komise je šéf Bezpečnostní rady Andrij Kljujev a členy ministryně spravedlnosti Olena Lukašová a prezidentův poradce Andrij Portnov. Opozice ale s komisí odmítá jednat, protože právě Kljujev je podle ní odpovědný za násilný postup policie proti demonstrantům. "Jednání se musí účastnit Janukovyč, jinak rozhovory nemají smysl. Pokud se neuskuteční skutečně vážné rozhovory, je eskalace násilí nevyhnutelná, Ukrajina je na prahu občanské války." prohlásil šéf opoziční strany UDAR Vitalij Kličko. Janukovyč ale podle prezidentské kanceláře s účastí na jednání komise nepočítá. Opozice dokonce uvažuje o založení alternativního parlamentu. Žádá okamžité parlamentní a prezidentské volby, demisi vlády a jmenování přechodného kabinetu, dále potrestání ministra vnitra Vitalije Zacharčenka a zrušení nedávno schválených zákonů, které opozice považuje za omezení svobody slova a shromažďování.

Minulý týden schválené zákony mimochodem také zjednodušují odebírání poslaneckých mandátů. Od čtvrtka stačí, k odvolání poslance, když se pro takový krok vysloví nadpoloviční většina zákonodárců. Teoreticky je za současného rozložení sil možné, že poslanci Strany regionů a komunistů mohou dosáhnout odvolání jakéhokoli opozičního poslance. Ministři zahraničí EU vyzvali Kyjev, aby v souladu s mezinárodními závazky nové zákony, které omezují svobodu shromažďování a slova, upravil. Ani prezident Janukovyč, ani nikdo z vlády na tuto výzvu nereagovali. Ostatně už v pátek, když schválené zákony ratifikoval, věděl předem o výhradách Bruselu proti nim.

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio