Stali jste se obětí trestného činu? Pomůže vám Bílý kruh bezpečí

20. leden 2014

Bílý kruh bezpečí nabízí pomoc lidem, kteří byli vykradeni, napadeni, obelháni, zneužiti. Pamatuje i na svědky nejzávažnějšího trestného činu, jako je vražda. Nebojte se Bílému kruhu ozvat, čeká vás popovídání s psychologem a právníkem, na kterém se domluvíte na dalším postupu.

„V poslední době pomáháme kupříkladu seniorům, které někdo obelhal a vymámil z nich peníze. Tito lidé se často stydí přiznat chybu. Nešli kvůli tomu ani na policii nahlásit trestný čin, který se jim stal,“ říká v poradně Regionu Antonín Křoustek z Bílého kruhu bezpečí.

„My si s těmito lidmi popovídáme a rádi je doprovodíme i na policii. Každý může využít tzv. doprovodu, tedy osoby, které důvěřuje a která ho při výslechu psychicky podpoří. Do procesu ale doprovod nijak nezasahuje,“ vysvětluje Křoustek.

Při trestním řízení můžete využít i pomoci také důvěrníka. Antonín Křoustek doplňuje: „Důvěrníkovi už dáváme plnou moc a u výslechu už tím pádem musí být přítomen, nemůžou ho na policii obejít. Dvoje oči víc vidí, dvoje uši víc slyší – je to člověk, který nám pomůže vysvětlit, co se vlastně při výslechu odehrává, co se po nás chce. Je tedy dobré volit někoho, kdo tomu rozumí.“

V soudním řízení nás pak může zcela zastoupit zmocněnec. „Ten už pouze nepřihlíží, ale přímo za nás jedná. Nejčastěji se jedná o advokáta. Podotýkám, že pokud na něj nemáme peníze, ministerstvo spravedlnosti nám jej přidělí a zaplatí,“ zdůrazňuje Antonín Křoustek z Bílého kruhu bezpečí.

Spustit audio