Kalousek: Jsme připraveni se zapojit do diskuse, aby konečná verze služebního zákona byla kvalitní a ve prospěch veřejnosti

21. leden 2014

Dnes může padnout jedna velká překážka, která stojí v cestě jmenování vlády Bohuslava Sobotky. Poslanci se sejdou na mimořádné schůzi, aby v prvním čtení projednali služební zákon.

Je to jedna z podmínek, které pro koalici stanovil prezident Miloš Zeman. Pokud už prý bude přijímání služebního zákona takto v běhu, nebude nutné, aby ministři měli čisté lustrační osvědčení.

S tím by mohl mít problém předseda hnutí ANO, kandidát na ministra financí Andrej Babiš. S takovýmto postupem ale kategoricky nesouhlasí opoziční TOP 09.

„Je to zákon, který potřebujeme už mnoho let, a nikoliv kvůli Bruselu, ale kvůli tomu, aby naše státní správa měla řád a měla nějaká pravidla a šli do ní pracovat kvalitní lidé, kteří chtějí mít nějakou jistotu,“ uvedla pro Český rozhlas Plus kandidátka na post ministryně pro místní rozvoj za ANO Věra Jourová.

Podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Miroslava Kalouska nikdo nerozporuje, že je služební zákon potřeba:

„Dnes opravdu nebudeme diskutovat služební zákon. Dnes jenom většina Poslanecké sněmovny splní naprosto nedůstojnou a právně nesmyslnou podmínku pana prezidenta, že projde-li jakýkoliv služební zákon v prvním četní, nebude vyžadovat čisté lustrační osvědčení.“

Kalousek: Služební zákon je zmetek. Jourová: Měli jste dost času udělat nezmetek

Předlohu, kterou má dnes Sněmovna projednávat, označil Miroslav Kalousek ze zmetek z roku 2002, který psali odboráři státní správy, neřešící efektivitu a odpolitizování státní správy, ale sociálně jisté postavení úředníků

Předvolební speciál Martina Veselovského na téma EU, Věra Jourová

„Předešlé vlády měly dostatek času, aby z toho zmetka z roku 2002, jak říká pan Kalousek, udělaly ten nezmetek. Místo toho jsme se dočkali dalšího zmetka z dílny Nečasovy vlády, který postrádal základní instituty, které má ten zákon řešit. Ano, pane Kalousku, makáme,“ reagovala Věra Jourová.

Dodala, že strany budoucí koaliční vlády připravují pozměňovací návrh, který definuje, co je to státní služba nebo určuje podmínky pro ustavování lidí do funkcí.

Kalousek v rozhovoru pro Ranní Plus připustil, že jeho poslanecký klub je připraven se zapojit do diskuse, aby konečná verze služebního zákona byla kvalitní a ve prospěch veřejnosti, nikoli ve prospěch úředníků a estébáků.

Co o služebním zákonu soudí organizace Transparency International, si poslechněte z příspěvku v horní části článku.

Diskutujte s námi o služebním zákonu na našem Facebooku zde!

autoři: mvo , bum
Spustit audio