V centru Varů řádili vandalové. Poničili dvě historické památky

21. leden 2014

V centru Karlových Varů poničili vandalové historický náhrobek umístěný na bývalém židovském hřbitově. Oprava bude stát desítky tisíc korun. Více než finanční ztráta je ale událost pro lázeňské město nepříjemnou ostudou. Tím spíš, že na začátku tohoto týdne se vandalové v lázeňském centru nepříjemně podepsali podruhé na další vzácné památce.

Náhrobek Mozartova syna Xavera se už řadu let nachází v Ondřejském parku, v místech bývalého židovského hřbitova. Neznámí vandalové ho teď povalili. A litinový objekt poškodili a znehodnotili. Nikdo neví proč.

Podle náměstka karlovarského primátora Jiřího Klsáka se pomník na své místo hned tak nevrátí. Opravy pravděpodobně zaplatí městské kasa. Práce musí probíhat pod dohledem památkářů.

„Můžeme uvažovat, že si někdo chtěl odnést kus kovu. a pokoušel se pomník vyvrátit. Možná to udělal jen tak z plezíru. To jsou ale jen konstrukce. Nevíme nic bližšího. Teď musíme počkat na závazné stanovisko památkářů. Nemůžeme to jen tak amatérsky slepit. A na kolik se oprava vyšplhá? Necháme si udělat znalecký posudek," říká Klsák.

S náměstkem primátora souhlasí i Pavel Hasil ze Správy městských parků. Právě jeho parta pracovníků pro zničený náhrobek přijela, aby ho odvezla. „Jako člověka se mě to hodně dotýkají takovéto věci. Je to neúcta a viník by měl být náležitě potrestán," zlobí se Hasil.

Pomník vážící kolem 500 kilogramů musela z parku opatrně odnést v rukou desítka lidí. V promoklé půdě šlo o nebezpečnou a náročnou práci. Poškozený pomník umístila pracovní četa do skladu. Odtud poputuje do odborných dílen. Událost je ale o to vážnější, že Karlovy Vary registrují další útok vandalů - sprejerů. Ti se zaměřili na obelisk vévody z Cambridge nad Mlýnskou kolonádou Také tentokrát řeší situaci náměstek primátora Jiří Klsák.

„Na sloupu je teď zdaleka nastříkaný viditelný nápis. Jeho odstranění nebude jednoduché. Obelisk je totiž ze žuly, a do kamene se ty barvy vpíjejí. Odstranění nápisu bude stát další tisíce korun. Oba případy vandalství bych nicméně nespojoval. To, že se staly v průběhu jednoho týdne, to je podle mne náhoda," dodal náměstek Klsák.

autor: zdt
Spustit audio