Libor Dvořák: Ukrajinské protesty mohou zkrachovat na excesech nacionalistů

21. leden 2014

„Inspirace ze zahraničí,“ tvrdil v dnešním prohlášení ke střetům v ukrajinské metropoli ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Šéf ruské diplomacie prohlásil, že situaci na Ukrajině „uměle jitří Západ“, zatímco Moskva se ze všech sil pokouší učinit vše možné, aby svým sousedům s urovnáním krize pomohla. „Z informací, které máme, je zřejmé, že tyto nepokoje jsou do značné míry rozdmychávány ze zahraničí. Vypadá to tak, že oni inspirátoři nakonec nerespektují ani zájmy samotné ukrajinské opozice, protože se pokoušejí vyprovokovat násilí,“ řekl dnes na tiskové konferenci v Moskvě Sergej Lavrov.

Chybí už jen poznámka o imperialistických válečných štváčích – a iluze návratu sovětských časů by byla dokonalá. Lavrov sice nikoho nejmenoval, ale dosti ostře mluvil o evropských politicích vůbec, když řekl, že mnozí z nich „vyrazili na Majdan bez pozvání a chovali se tu neomaleně“. To je sice v jistém smyslu pravda, ale pan Lavrov jako špičkový diplomat světového formátu musí velmi dobře vědět, že ani jediný z evropských politiků, kteří do Kyjeva přijeli, by v žádném případě nevolal po násilí a po snaze o brutální konfrontaci kupříkladu se zvláštními jednotkami Berkut. Představit si třeba Karla Schwarzenberga, jak žene kyjevské nacionalistické bojůvky proti rojnicím policejních těžkooděnců, je jednoduše směšná.

Události této neděle, především ve vládní čtvrti v Hruševského ulici nedaleko stadionu světoznámého fotbalového klubu Dynamo, v každém případě ukazují, že vyloženě fašizující bandy mladých nacionalistů, které zasypávají policisty kamením a dokonce i lahvemi se zápalnou směsí, nemají o tom, co je to demokracie, ani tu nejmenší představu. Činnost těchto lidí, působící jako vyložená prorežimní provokace, může nakonec vést až k tomu, že opozice bude nucena se s Janukovyčem nějak dohodnout… a v podstatě ustoupit. Rozhodně se potvrzují hlasy, které hned po předloňských parlamentních volbách vyslovovaly obavy ze strany Svoboda Oleha Tyjahniboka jakožto součásti opozice. Mladí nacionalisté se opravdu chovají jako neřízené střely a mohou se stát hlavní roznětkou příští porážky opozice. Porážky, pro niž současná ukrajinská státní moc v podstatě nemusela hnout prstem.

autor: ldo
Spustit audio