Siba: Avante

22. leden 2014

Hudebním symbolem Brazílie není jen karneval, bossa nova a samba. Nejlidnatější jihoamerická země se chlubí též dlouhou historií pouličních hudebníků a básníků, kteří na místě improvizují a vymýšlí nové texty – a právě na tuto tradici navazuje zpěvák Sergio Veloso, vystupující pod přezdívkou Siba.

Původem je z přístavu Recife, kde v 90. letech působil ve skupině Mestre Ambrósio. Ta patřila spolu s Nacao Zumbi, jednou z nejslavnějších brazilských skupin, k průkopníkům hudební revoluce zvané manguebeat, což byla místní varianta hardcore punku.

Siba později změnil žánr: přesunul na venkov, cestoval mezi třtinovými plantážemi a vystupoval s pouliční dechovou kapelou. V posledních letech se stal součástí experimentální hudební scény v 15milionovém Sao Paulu. Svoji hudbu definuje jako spojení pouliční taneční party a poezie. Velkou pozornost vzbudila jeho novinka Avante, která vyšla loni na podzim i v Evropě.

Písně, které Siba píše, čerpají z lidových moudrostí a venkovských tradic. Skladba Canoa Furada, Děravá kanoe, je o rybáři, který usne ve své lodi a vzbudí se, až když se jeho loď potápí. Tehdy se začne modlit k Bohu a prosit ho, aby mu odpověděl na jeho telefonní hovor.

Brazilský zpěvák Siba na svém albu Avante, Kupředu, pracuje se silnými kontrasty. Obal ho zachycuje v ostrém pohybu na střeše výškové budovy, záběr připomíná scénu z akčního filmu. Album otevírá skladba Preparando o salto, Chystám se skočit, jejíž text nás ale zavede do zcela odlišného světa: „Nevidím nic, co by se nezačalo rozpadat...“

Výběr z obsahu CD:

BrisaArianaCanoa FuradaCantando Ciranda na Beira do MarPreparando o SaltoQasidaAvanteA Bagaceira

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Sergio Veloso

Spustit audio