Jaká je současná situace na Ukrajině? Odpovídal publicista Bohdan Kopčák

Ukrajina hlásí první oběti při demonstracích. Podle dostupných zpráv si protesty v Kyjevě vyžádaly dva životy, mnoho lidí je zraněných. Proti demonstrantům dnes znovu zaútočily ukrajinské zásahové jednotky. Jak vážná je situace na Ukrajině?

„Na jedné straně jsou mladí lidé, kteří na policisty házejí desítky zápalných lahví, na straně druhé je policie, která rozhodně nestřílí do nohou,“ popisuje publicista a odborník na Ukrajinu Bohdan Kopčák v rozhovoru s Helenou Šulcovou.

Čtěte také

Radikálně naladění demonstranti se podle něj mezi protestujícími na ulicích Kyjeva objevovali už v prosinci. „Tenkrát však neměli důvod zapojit se do protestů naplno,“ říká host Heleny Šulcové. Představitelé ukrajinské opozice se přitom od radikálů distancují.

A jak to vypadá na pomyslné druhé straně barikády? Dnes přišla zpráva, že ukrajinská vláda povolila policistům použít ohlušující i oslepující granáty, granáty se slzným plynem i vodní děla.

„Ještě před pár dny bych si myslel, že vládní struktury hledají záminku pro vyprovokování konfliktu. Dnes už rozhodnutí ukrajinské vlády nemá velký význam. Pro policii se toho mnoho nemění, policie má jen trochu volnější ruce,“ říká Bohdan Kopčák.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , als
Spustit audio