Překotné změny ve vedení projektu Plzeň 2015 končí

13. leden 2014

Personální turbulence ve vedení projektu „Plzeň – evropské hlavní město kultury roku 2015“ ustávají. Během čtyř let se vyměnilo pět ředitelů. Ten nejnovější – Jiří Suchánek – teď do týmu povolal ty, které předešlí ředitelé propustili. Jak zjistil Český rozhlas, před několika dny podepsala sesazená umělecká šéfka projektu Yvona Kreuzmanová novou dohodu o spolupráci.


Z euforie ke zklamání

Na podzim roku 2010 se rozhodlo, že Plzeň se v roce 2015 stane evropským hlavním městem kultury. O získání tohoto titulu hodně usilovala a slibuje si od něj mimo jiné i to, že přiláká stovky tisíc turistů k návštěvě. V ruku v ruce s tím, jak plány získávají konkrétní obrysy, sílí i kritika některých plzeňských aktivistů, že nedostávají možnost se na projektu přímo podílet a stále si ještě pamatují, že ti, co projekt vymysleli a pomohli pro Plzeň titul získat, byli odvolání z funkce.

Stalo se tak jen o pár týdnů po přidělení titulu, kdy z projektu odchází jeho ředitel Milan Svoboda, nový první muž projektu Tomáš Froyda pak umělecké šéfce Yvoně Kreuzmanové neprodlužuje smlouvu. Prý neměli na projekt shodné názory. „Tam byla celá řada změn od Milana Svobody, který byl ředitelem, s nímž jsme vyhráli titul evropské hlavní město kultury. Od jeho rezignace se tam vystřídali čtyři další ředitelé. Pro mě už jenom ta personální politika byla naprosto nepřijatelná,“ vzpomíná Yvona Kreuzmanová. Žena, která se v kulturní oblasti pohybuje řadu let a je zakladatelkou festivalu Tanec Praha i pražského divadla Ponec, za tím tehdy viděla neshody kvůli nejasnému financování projektu.

A změny v nejužším vedení projektu pokračovaly dál. Ředitel projektu Froyda odstoupil a odešel do plzeňského Divadla ALFA, řízením projektu byl od ledna loňského roku dočasně pověřen ředitel Útvaru koordinace evropských projektů města Plzně Erich Beneš a od srpna Jiří Sulženko, programový ředitel projektu. Loni v listopadu v uzavřeném výběrovém řízení na nového ředitele zvítězil Jiří Suchánek, mimo jiné vedl Nadaci OKD nebo pracoval jako zástupce manažera českého pavilonu na výstavě Expo 2010 v Šanghaji.

Vizualizace nového divadla v Plzni


Návrat manažerů

Současný ředitel programu projektu Plzeň – evropské hlavní město kultury Jiří Sulženko to zjednodušeně popisuje asi tak, že se z nadšenců a průkopníků myšlenky museli stát manažeři, kteří se musejí správně zorientovat v politice města, kraje i státu a musejí odolat tlakům různých zájmových skupin. Když nastoupil do vedení projektu, vyzval Kreuzmanovou k návratu.

„Přišli jsme za ní s tím, že nás mrzí situace, která nastala, že si vážíme práce, kterou pro projekt udělala a že budeme rádi spolupracovat na některém z projektů, které navrhovala. Teď jsme konkrétně u projektu Aerowaves, což je evropská taneční síť, která pořádá prezentace, distribuuje taneční představení,“ vysvětluje Jiří Sulženko.

Yvona Kreuzmanová před pár dny podepsala dohodu o spolupráci na některých nejzásadnějších projektech. „Nabídla jsem konzultace a zpět začlenění do evropských sítí. Nabídla jsem také rozšířený program Tance Praha v Plzni a také jsem zajistila 5 partnerů.“ Yvona Kreuzmannová věří tomu, že s novým týmem se podaří naplnit to, co její tým v roce 2010 evropské komisi a hlavně obyvatelům města Plzně slíbil – i když dva roky se na tomto podílet nemohla. A doufá, že nedojde k dalším změnám, například po městských volbách.

„Bohužel – a není to jenom v Čechách, ale v řadě měst, která získala tento titul – najednou začaly vévodit lokální politicko-ekonomické zájmy před kulturními vizemi. Ty tlaky jsou ze všech stran. Každý si představuje, že projekt přinese něco konkrétně pro něho, ale ve skutečnosti to je vizitka celé České republiky. Město v ten rok reprezentuje celou českou kulturu, nikoli svoje vlastní, lokální zájmy,“ říká Kreuzmanová.

02355512.jpeg


Světová Plzeň

Za uměleckou stránku programu teď odpovídá herec Petr Forman. Yvona Kreuzmannová bude pokračovat v realizaci svých původních nápadů a věří tomu, že s novým týmem se podaří naplnit to, co její tým v roce 2010 Evropské komisi a hlavně obyvatelům města slíbil – na Plzeň jako kulturní město upozornit celý svět.

Samotný program odstartuje Slavnostním zahájením 17. ledna 2015 a každý měsíc nabídne velkou akci ve veřejném prostoru. Za rok v březnu zahájí provoz kulturní centrum v bývalém pivovaru Světovar. O měsíc později se plzeňské tovární areály otevřou veřejnosti pro akci Továrny představivosti. V létě nejen Plzeň, ale i celý region, zažije 9 týdnů baroka, tedy festival barokní hudby, výtvarného umění a zpřístupněných barokních památek, které jsou světovým unikátem charakteristickým pro Plzeňský kraj.

autor: ela
Spustit audio