Bitcoin je jako internet na začátku 90. let, tvrdí ekonom Jaroslav Brychta

28. leden 2014

Možná už jste slyšeli o virtuální měně bitcoin. Víte, jak funguje? A jak s ní třeba zaplatit? Také na to odpověděl mezi 10. a 11. hodinou ekonom a analytik Jaroslav Brychta. Ptala se ho moderátorka Patricie Strouhalová.

Bitcoin je decentralizovaná měna a v rámci její sítě neexistuje žádný centrální bod. Podle Jaroslava Brychty jde o zajímavý experiment, který má před sebou zřejmě slibnou budoucnost.

„Můžete jednoduše posílat finanční prostředky, platit na internetu nebo snadno vyřešit platební styk, který je jinak docela problematický,“ vyjmenovává hlavní přínosy této virtuální měny.

Čtěte také

„Správa celého systému spadá do rukou developerů. Ti jsou respektováni celou komunitou,“ zmiňuje Jaroslav Brychta s tím, že celý systém je decentralizovaný a nedá se říct, že by někomu patřil.

„Bitcoin je platební protokol, který na sebe může navázat i další možnosti, například obchodování s cennými papíry,“ uvažuje o budoucnosti Jaroslav Brychta. S rozvojem virtuálních měn se však objevují případy praní kybernetických peněz. Můžeme se proti nim nějak bránit? A jak časté jsou útoky hackerů?

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.