Zrušením regulačních poplatků přijde ústecká nemocnice o 10 milionů ročně

22. leden 2014

Orlickoústecká nemocnice přestala od 1. ledna 2014 vybírat regulační poplatek ve výši 100 Kč za poskytování lůžkové péče. Povinnost jej hradit příslušný zákon zrušil. Toto rozhodnutí postavilo nemocnici do finanční nejistoty.

"V naší nemocnici tvoří poplatky asi 10 milionů korun. Z toho tři čtvrtiny tvoří právě ty zrušené poplatky za hospitalizace,“ počítá Jiří Řezníček, ředitel nemocnice v Ústí nad Orlicí.

Tyto prostředky teď budou v rozpočtu chybět. „Byl to zdroj peněz a každá koruna je v našem zařízení dobrá. Z pohledu nemocnice je to finanční ztráta,“ lituje ředitel Řezníček.

Po ukončení výběru poplatků vyvstává otázka, jak nahradit příjmy, které plynuly z jejich vybírání. V případě nemocnice v Ústí nad Orlicí jde přibližně o sedm a půl milionu korun. Jiří Řezníček očekává zásah státu:

„Předpokládám, že se k tomu stát postaví chlapsky a pokud rozhodl, že tyto peníze nemůžeme dostat od pacientů, dá nám tyto zdroje ze svých prostředků prostřednictvím zdravotních pojišťoven,“ vysvětluje ředitel orlickoústecké nemocnice, jak chce peníze získat.

autoři: BAL , vman
Spustit audio