Poradna: Chcete ušetřit za energii? Zkuste elektronickou aukci!

22. leden 2014

Jednou z cest, jak ušetřit za energie, je vstoupit do takzvané aukce a získat například elektřinu za nejnižší možnou cenu. Jaké jsou výhody a nevýhody takovéto aukce? Vyplatí se vstupovat do aukce průměrné české domácnosti?

„Elektronická aukce vychází z jednoduché logiky, že když se domácnosti spojí dohromady, tak mají lepší vyjednávací pozici než domácnost samostatná,“ konstatuje Petr Woff ze spotřebitelského serveru cenyenergie.cz.

Realita je totiž taková, že větší spotřebitelé dostávají lepší cenové i smluvní nabídky. I normální domácnost tak může ušetřit díky elektronické aukci až pětinu nákladů na energie.

Co by měl tedy člověk udělat, když se chce do elektronické akce zapojit? „Buď dát podnět na zastupitelstvu obce, aby obec takovou akci realizovala, nebo jsou internetové akce, kde stačí jen vyplnit formulář a stanete se jedním ze skupiny odběratelů, kteří hledají nejlepší nabídku,“ vysvětluje Woff.

Obecně pak platí, že levnější energii začnete odebírat po ukončení smlouvy se stávajícím dodavatelem. S tím mají lidé někdy ale uzavřenou smlouvu i na několik let a v tom případě je dost těžké se ze smlouvy vyvázat. U smlouvy na dobu neurčitou to je jednodušší – tam bývá výpovědní lhůta tři měsíce, po jejichž uplynutí už můžete využívat levnější energii.

I u elektronických aukcí je dobré dávat si pozor na smlouvy – bývají většinou podepisovány na dobu určitou, po jejímž uplynutí by měl mít člověk ve smlouvě možnost rozhodnout se, co dál.

Je také dobré zajímat se o to, jaká je minulost firmy, od které chceme brát energii. Pokud by totiž zkrachovala a my se museli vrátit k většinovému dodavateli energie, pravděpodobně by se nám takový návrat prodražil.

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio