Gita Zbavitelová: Haagský tribunál soudí vrahy Rafíka Harírího

22. leden 2014

V Haagu zasedá Zvláštní tribunál pro Libanon, který od roku 2009 hledá pachatele atentátu na bývalého libanonského premiéra Rafíka Harírího jako vůbec první mezinárodní soud vyšetřující případ terorismu. Teď má vynést rozsudek nad pěti údajnými viníky, kteří patří k libanonskému šíitskému hnutí Hizballáh – to však může trvat řadu měsíců i let, neboť se očekává na 500 svědeckých výpovědí.

K atentátu došlo v únoru 2005 čtyři měsíce poté, co oblíbený Harírí rezignoval na post premiéra. Kromě něj zahynulo při explozi dvou a půl tuny výbušnin dalších 21 lidí. Počáteční vyšetřování ukazovalo na Sýrii – sunnita Harírí byl odpůrcem syrského vlivu v Libanonu. Atentát vyvolal mohutné protisyrské demonstrace, které vedly ke stažení syrských jednotek po 29 letech v zemi.

Pak se však pozornost vyšetřovatelů obrátila k Hizballáhu, prodloužené ruce Íránu a podle řady států teroristické organizaci. Tribunál označil čtyři šíitské pachatele – Mustafu Badraddína z velení vojenského křídla Hizballáhu, jenž měl být hlavním organizátorem pečlivě připraveného atentátu, Sálima Ajjáše, Asada Sabru a Hasana Anísího. Vloni soud připojil ještě Hasana Marhího. Ani jednoho se nikdy nepodařilo dopadnout, přestože vyšetřovatelé znali jejich bydliště. Proces tak probíhá v jejich nepřítomnosti – Hizballáh je odmítl vydat a zabránil i doručení obžaloby. Hnutí odmítá, že by mělo na atentátu podíl, a tradičně jej připisuje svému úhlavnímu nepříteli Izraeli.

Tribunál je další z mnoha faktorů, který komplikuje situaci v Libanonu, přestože vznikl s jeho souhlasem. Všechny důvody nestability se točí kolem Hizballáhu. Země nemá už deset měsíců vládu, neboť hnutí mimo jiné odmítá vydat podezřelé atentátníky do Haagu, čímž účast ve vládě podmiňuje opoziční Spojenectví 14. března Saada Harírího, syna zavražděného expremiéra. Dalším důvodem je boj Hizballáhu v Sýrii po boku Bašára Asada a neochota hnutí stáhnout své bojovníky. Hizballáh je navíc státem ve státě, který má větší armádu než sám Libanon. Jeho odmítání nechat se odzbrojit, jak mu nařídila OSN, podíl na častých vraždách politiků, odpůrců i novinářů v Libanonu i zahraničí a účast v Sýrii vyvolává hněv Libanonců a boj za Asada také al-Káidy, která stále častěji útočí na libanonské cíle – naposledy v úterý ráno v Bejrútu zahynuli nejméně tři lidé a ve čtvrtek v Hermelu pět. Syrský konflikt také do země přivádí statisíce syrských uprchlíků a nahlodává ekonomiku země. A tak Hizballáh, kdysi obdivovaný hrdina boje proti Izraeli, ztrácí popularitu.

Haagský tribunál soudí obviněné na základě jejich telefonické komunikace, která ukazuje, že podezřelí Harírího 50 dní sledovali, a kterou obhajoba hodlá zpochybnit. Jestli se podaří pachatele usvědčit a odsoudit, bude to však jen symbolické vítězství spravedlnosti, protože Hizballáh je stejně nevydá a tribunál neodhalí pozadí a skutečné strůjce Harírího vraždy. Saad Harírí je přesvědčen, že atentát nařídila Sýrie. Verdikt sice hnutí ještě více oslabí, ale vnese další napětí a nestabilitu do politiky Libanonu, kde Hizballáh beztak nadále zůstane zásadním hráčem. Prezident Michel Sulajmán nedávno prohlásil, že nepřipustí jeho izolaci a neschválí žádnou vládu, jejímž členem by Hizballáh nebyl.

autor: gzb
Spustit audio