Nejen lyžaři, ale i zahrádkáři se radují ze sněhové nadílky

22. leden 2014

Letošní mírná zima přírodu dokonale zmátla. Některé stromy nasadily nové listy, jiné se dokonce chystaly ke květu. Naštěstí nepřišly holomrazy, ale sníh. Mráz bez sněhu je totiž pro rostliny velmi nebezpečný.

„Mrazy ukázaly, co umí, například před dvěma lety, kdy spálily růže a další květiny. Letos by to bez sněhu bylo skutečně kruté, naštěstí teď nasněžilo. Jinak ale letošní teplá zima zatím nijak neuškodila, protože teploty byly nad bodem mrazu,“ říká v poradně Regionu zahradnice Mirka Paclová.

Ta nám tentokrát představila brambořík. Ne ovšem ten, který pěstujeme doma, ale tzv. časně kvetoucí brambořík, který můžeme vysadit ven a nevadí mu ani zimní počasí.

Mirka Paclová radí: „Vysazujeme ho na podzim a je potřeba najít mu na zahradě vhodné stanoviště. Potřebuje vápenitou půdu, která bohužel na Vysočině nebývá často, takže na tom místě, kde chceme brambořík vysadit, vápník doplníme dobrým substrátem.“

Časně kvetoucí brambořík má rád teplo, ale ne přímý úpal. „Je dobré ho něčím zastínit. Má rád vodu, zavlažujeme, ale nepřelíváme. Brambořík vyžaduje zlatou střední cestu,“ usmívá se Mirka Paclová.

A co dělat v druhé polovině ledna na zahrádce? Mirka doporučuje: „Pořád je důležité chránit před mrazy, obkládat větvičkami nebo chvojím.“

Spustit audio