Hlasy z ukrajinského Majdanu: Protesty má pod kontrolou Putin a podle toho dopadnou

24. leden 2014

V ulicích Kyjeva vyrostly další barikády, protože opoziční lídr Vitalij Kličko nezískal na pozdně večerním jednání od prezidenta Viktora Janukovyče ani příslib, že by se mohly požadavky demonstrujících naplnit.

Opozičním protestům v Kyjevě dominují mladí lidé. Někteří jsou přímo v první linii, kde se pouštějí do potyček s policií. Český rozhlas má na místě zvláštního zpravodaje Martina Ježka.

Alexej, student z Kyjeva mu řekl: „Naše budoucnost je jedině v Evropské unii. Tyhle protesty má ale pod kontrolou Vladimír Putin a podle toho dopadnou.“ Je to běh na dlouhou trať, shodují se demonstranti.

Barikády jsou velmi ostře hlídány, protestující se snaží se udržet teritorium, popisuje situaci na místě Ježek.

„Kličko je velmi zklamán ze setkání s prezidentem a tvrdí, že nevyšel opozici vstříc vůbec v ničem,“ tlumočí aktuální dění Ježek a pokračuje: „Kličko očekává další oběti na životech“.

Předseda opoziční strany Úder a boxer Vitalij Kličko na demonstraci v centru Kyjeva

Tato hrozba je reálná, potvrzuje Natalia Čuriková z ukrajinské sekce Rádia Svobodná Evropa. „Janukovyč se cítí beztrestný. Prý chystá zavedení výjimečného stavu, ačkoli slíbil evropským politikům, že to neudělá.“

Násilné protesty se přesunují i mimo Kyjev. „Přinejmenším to bude protest střední a východní Ukrajiny,“ odhaduje Čuriková. „Problém je v tom, že tato část Ukrajiny má informace pouze z oficiálních kanálů.“

„Janukovyč se opírá o speciální jednotky policie a podporu oligarchů. Jeho hlavní zbraní je strach a lidé se bojí o své životy,“ uzavírá Natalia Čuriková.


Zvětšit mapu
autor: Martin Ježek
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.