Dostavba Temelína by mohla znamenat zdražení elektřiny, uznává Jan Mládek

Měl problém získat bezpečnostní prověrku, a tak se jeho nominace na post ministra průmyslu a obchodu prezidentovi příliš nezamlouvala. Po schůzce s Milošem Zemanem už Jan Mládek ví, zda bude jmenován ministrem. „Počkejte do středy,“ řekl Heleně Šulcové ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Proč nezískal bezpečnostní prověrku na stupeň, o který žádal? To se prý Jan Mládek nedozvěděl. Spekuluje se, že důvodem mohly být schůzky s ruskými podnikateli. „Měl jsem za úkol jednat o ruském dluhu. To byla vysoká priorita tehdejší vlády Miloše Zemana,“ popisuje. „Musíte jednat s těmi, které pošle protistrana,“ dodává.

Čtěte také

Pokud bude Jan Mládek jmenován ministrem průmyslu a obchodu, jak by vypadala energetická koncepce státu? „Stále trvá zájem stavět další jaderné bloky,“ tvrdí.

Pro spotřebitele elektřiny by to podle něj znamenalo dorovnávání cen. „Buď to zaplatí daňový poplatník, nebo dojde ke zvýšení cen elektřiny. Moc jiných možností nemáte,“ popisuje.

Moderátorka Helena Šulcová se Jana Mládka ptala také na paušály, které si řada živnostníků uplatňuje při výpočtu daní. Chce s nimi nějak hýbat? A jak se vyvíjí spor s hnutím ANO o náměstky na jednotlivých ministerstvech? I to jste mohli slyšet po 17. hodině.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , šše
Spustit audio