Mělnické podzemí ukrývá unikát: nejširší studnu v České republice

24. leden 2014
Česko – země neznámá

Mělnické podzemí vznikalo od konce 13. století společně s budováním města. Chodbový systém podzemí se většinou nachází v hloubce 8 až 10 metrů pod povrchem a místy má i tři patra. Celé podzemí bylo horníky a obyvateli města raženo v opuce a vchod do něj byl téměř v každém domě v historickém centru města. Jednotlivé stavby tak byly propojeny celým systémem chodeb.

Skutečným skvostem mělnického podzemí je středověká studna ze 14. století, která je zároveň nejširší studnou v České republice. Vyhloubena byla při vzniku města, ve středověku se přitom jednalo o jediný zdroj pitné vody.

Mělnické podzemí a jeho nejširší studna v České republice

Průměr 4,54 metru je skutečně úctyhodný a hornickým unikátem je i hloubka studny – celých 54 metrů, přičemž hladina vodního sloupce je 7,2 metru. Voda ve studni je dodnes pitná.

Ze studny se až do konce třicetileté války na náměstí čerpala voda. Na místo, kde je vyhloubená, upozorňuje dnes nápis v dlažbě. Až do roku 1893 tu stával barokní přístřešek, který studnu chránil.

Mělnické podzemí sloužilo nejen jako úkryt, ale také jako sklepní prostory k uchovávání mělnického vína, piva, ale i jiných potravin. Hlavní vstup je z mělnického Infocentra přímo na náměstí. Otevřeno je celoročně, denně včetně svátků. Zároveň můžete navštívit třípatrové sklepení pod historickou budovou Regionálního muzea Mělník, které bylo rovněž součástí celého chodbového systému.


Zvětšit mapu

Spustit audio