Adam Černý: Berlusconi kličkuje před soudy, ale z politiky se neztratil

24. leden 2014

Když je někomu sedmdesát sedm, mnohdy už na budoucnost tolik nehledí. Silvio Berlusconi, kterého loni senátoři kvůli pravomocnému trestu za daňový podvod svými hlasy poslali před dveře parlamentu, se však o své příští musí starat, i kdyby nechtěl.

Do nekonečného seriálu trestních stíhání, kterým čelí bývalý italský premiér, tento čtvrtek přibyl proces, kde mu obžaloba klade za vinu, že se v jiném dosud neskončeném případu snažil ovlivňovat svědky. Cynicky nahlíženo měl Silvio Berlusconi k podobnému chování důvodů až až, protože ona svědectví se týkají procesu, kde jsou ve hře hned dva tresty najednou. Klíčovou postavou byla a stále je ještě Maročanka Karima El-Mahrougová přezdívaná Ruby, která si cíleně a vědomě zasloužila trefnější nálepku "lamačka srdcí".

Italskou veřejnost nejvíce popudilo, že osoby jako Ruby se účastnily divokých večírků "bunga-bunga", jejichž středem byl předseda vlády. Prokuratura v tomto případě zasáhla kvůli dvěma závažným deliktům: Berlusconi platil za sex Maročance v době, kdy byla ještě nezletilá, a že když měla opletačky s policií, intervenoval v její prospěch z titulu své premiérské funkce. Bývalý předseda vlády si za oba činy loni vysloužil sedmiletý trest, který se snaží zvrátit v odvolacím procesu, k jeho smůle však takovým způsobem, že tento čtvrtek soud v Miláně začal projednávat žalobu za ovlivňování a podplácení svědků.

Kdekoho by napadlo, že expremiér, který má na krku loňský pravomocný rozsudek za daňové podvody a jemuž reálně hrozí další tresty, pro samé porady s advokáty a předvolání k soudům už nemá čas na politiku, Berlusconi je však výjimka. I když zmíněný trest za daňové podvody obsahuje zákaz vykonávat veřejné funkce, nijak mu nebrání nadále řídit stranu Forza Italia, která si v průzkumech veřejného mínění stojí skoro stejně dobře jako levicová Demokratická strana. Její zástupce Enrico Letta nyní řídí vládu a její nový vůdce, ještě ne čtyřicetiletý starosta Florencie Matteo Renza překvapil Itálii i svou stranu, když se minulý víkend sešel s Berslusconim, aby s ním dohodl podporu reformy volebního systému, který by usnadnil vznik stabilnějších vlád.

Sedmasedmdesátiletému muži nyní možná hrozí celkem tolik trestů, že se jejich konců do své smrti nedočká. Už dnes si však může říci, že jako jediný premiér vedl vládu, která jako jediná za posledních dvacet vydržela v Itálii celé funkční období, a že i ta příští, ať bude jakákoli, se bez jeho asistence neobejde.

autor: Adam Černý
Spustit audio