Práce nominované na cenu Czech Grand Design uvidíte v Národním technickém muzeu

27. leden 2014

Výstava Czech Grand Design: Nominace 2013 představuje v celé šíři nominace Akademie designu České republiky v kategoriích Designér roku, Módní designér roku, Designér šperku roku, Grafický designér roku a Fotograf roku.

Členové Akademie z řad teoretiků, kurátorů, kritiků a publicistů vybrali v prvním kole více než 100 prací. Výstava tak podle Jany Zielinski z pořádající společnosti Profil Media podává dobrý obraz o tom, co se na poli českého designu za uplynulý rok událo.

Její kolega Jiří Macek dodává: „Je zajímavé, že každý rok přibývají nová jména nebo se po pauze vracejí.“

Připomíná také, že každý návštěvník výstavy může vybrat tři designéry napříč kategoriemi, z nichž se pak ve druhém kole bude pět nominantů ucházet o Cenu veřejnosti.

Důležitou součástí projektu je tradičně vizuál, který představuje Grand designéra předchozího ročníku. Tentokrát je na něm Lucie Koldová, vítězka z roku 2012. V rukou drží Kapku štěstí, skleněnou plastiku, kterou si odnese letošní vítěz. Snímek pořídila loňská Fotografka roku Beth Orten.

Ceny Czech Grand Design se konají pod záštitou primátora hlavního města Prahy Tomáše Hudečka a vyhlášeny budou 9. března ve Stavovském divadle.

Výstava Czech Grand Design: Nominace 2013 je otevřena v Národním technickém muzeu v Praze na Letné až do konce března. Práce z kategorie Objev roku si mohou zájemci prohlédnout až do 5. dubna ve Window Gallery České spořitelny v Rytířské ulici na Starém Městě v Praze.

03052023.jpeg
autoři: Karel Oujezdský , Helena Petáková
Spustit audio