Jak se stanou z normálních mužů masoví vrazi? Tuhle otázku si klade dokument Radikální zlo

27. leden 2014

Většina diváků pravděpodobně zná jeho celovečerní snímek Ďáblova dílna, který získal v roce 2008 Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Teď rakouský režisér Stefan Ruzowitzky natočil svůj první dokumentární film.

Esejistický dokument si klade otázky: Jak se stanou zcela normální muži masovými vrahy? Proč vraždí otcové rodin po léta téměř každodenně ženy a děti? A jak potom mohou odjet na dovolenou domů a láskyplně se věnovat vlastním dětem?

Proč prostě neodmítli vykonání rozkazu?

Jak film ukazuje, sankce by byly v těchto případech mírné – například více drhnutí chodeb, častější strážní služba a možná opovržlivé pohledy kamarádů, kteří se rozkazu nevzepřeli. Byla jsem šokovaná, myslela jsem, že by je čekaly opravdu tvrdé tresty.

„Můj nový film se nezabývá tím, co se stalo, nýbrž motivací pachatelů. Pomocí extrémního příkladu holokaustu se snažím objasnit, jak lidé ve skupinách fungují a proč dělají určité – v tomto případě strašné – věci,“ říká Ruzowitzky v jednom z rozhovorů.

Nekonvenčním přístupem ke nekonvenčnímu tématu vznikl jedinečný filmový esej. Režisér se neptá ani pachatelů ani obětí. První skupiny z toho důvodu, že mu to po tolika letech připadá trapné a zkreslující, a v druhém případě proto, že těch, kteří přežili, je pomálu. Snímek je kombinací analýz expertů a ukázek z korespondence, deníků a protokolů té doby. Čtou je přední němečtí herci a četba je doprovázena ilustračními záběry, natočenými s neherci.

„Židi byli totálně vyhlazeni, milá Heidi, musí to tak být“

Ruzowitzky oslovil šest odborníků, kteří zobrazené situace vysvětlují a analyzují. Kromě hlavního žalobce z Norimberského procesu Benjamina Ferencze a psychiatra Roberta Jay Liftona také teologa Patricka Desboise, historika Christophera Browninga, psychologa Roye Baumeistera a vojenského experta Dave Grossmana.

Slyšíme odborné rozbory situace a profesionálně přečtené věty z dopisů německých vojáků manželkám, věty typu: „Ženy, muži, děti, všichni zabití, židi byli totálně vyhlazeni, milá Heidi, nedělej si proto starosti, musí to tak být.“

A najednou to chápeme, tehdejší masoví vrazi byli zcela normální lidé jako já, jako vy, kteří to vše dělali proto, že to dělali také všichni okolo nich. Poprvé možná zvraceli v křoví, ale příště už věděli – také díky nacistické propagandě – tahle špinavá práce se prostě musí vyřídit.

Das radikal Böse. Dokumentární film Německo/Rakousko 2013. Režie: Stefan Ruzowitzky. 96 minut.

autoři: Eva Novak , Helena Petáková
Spustit audio