První české gymnázium v Karlových Varech otevřelo novou laboratoř

28. leden 2014

První české gymnázium v Karlových Varech věnovalo svým studentům dárek k pololetnímu vysvědčení - moderní laboratoř přírodních věd. Získalo ji díky příspěvku 200 tisíc korun od Nadace ČEZ. V pondělí 27. ledna byla moderní fyzikální laboratoř představena žákům, kteří se výborně umístili v krajských kolech Matematické a Fyzikální olympiády.

V soutěži o Oranžovou učebnu se minulý rok utkalo 47 středních škol z celé České republiky. Do finálového slosování postoupily školy, z nichž v krajských kolech zápolilo nejvíc soutěžících v poměru k celkovému počtu studentů.

„Úspěch našich olympioniků pomůže také ostatním studentům. Díky moderní učebně vybavené pro laboratorní práce a pokusy se výuka stane názornější. Nejvíc mne potěšila hlavně samostatná pracoviště vybavená stolním počítačem, soustavou měřicích čidel a specializovaným softwarem. Žáci se na učebnu velice těšili, na jejich přání jsme mezi volitelné předměty přidali další tři fyzikální semináře,“ říká Zdeněk Papež, ředitel gymnázia a učitel matematiky a fyziky.

Energetici pro studenty připravili také přednášku o uplatnění v technických oborech a speciální fyzikální show, v níž největší ovace sklidila ukázka supravodivosti, dusíková pistole a demonstrace vysokého napětí.

„Do finále soutěže o Oranžovou učebnu postoupilo15 škol z celé České republiky. Rozhodoval poměr studentů, kteří se probojovali do krajských kol Matematické nebo Fyzikální olympiády. Z těchto patnácti škol jsme pak losovali. Každý rok má šanci jiná škola. Ty s vynikajícími matematickými a fyzikálními talenty se do finále dostávají opakovaně. Záleží na vědomostech i na štěstí,“ vysvětluje Pavel Puff, manažer útvaru strategický nábor Skupiny ČEZ.

Oranžových učeben je po celé už 67. Speciálně vybavené laboratoře pro fyziku, chemii, matematiku nebo další odborné předměty umožňují provádět různá měření či experimenty. Přírodovědné předměty se tak stávají přístupnějšími. Studenti i pedagogové se například dočkají nových výukových simulátorů a speciální výpočetní techniky.


První české gymnázium v Karlových Varech
První české gymnázium je nejstarším gymnáziem v Karlových Varech. Jeho historie sahá až do roku 1924. V současníé době jen navštěvuje 641 žáků. Nová učebna podpoří i středoškolskou odbornou činnost, v níž škola vyniká. Úspěchy slaví zejména v matematice, biologii a astronomii.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio