Josef Brož: Svobodný mládenec a prezident François Hollande

28. leden 2014

Má katolickou výchovu, své čtyři děti nechal pokřtít, a přesto svou poslední partnerku "zavrhl". Kdo to je? Ano, řeč je o francouzském prezidentu Françoisi Hollandovi, který se po víkendu stal opět svobodným mládencem.

V sobotu osobně zatelefonoval do AFP, aby v jedné větě - jako soukromá osoba, na což položil důraz - oznámil rozluku se svou partnerkou, novinářkou bulvárního týdeníku Paris-Match Valérií Trierweilerovou.

Konec fejetonu? Ne zcela. Zatímco část opozici si klade otázku, kdo vlastně "je" tento prezident republiky (má to morální imperativ), jiní stále spekulují nad tím, kdo bude nyní "první dámou".

O víkendu přišla Marine Le Penová, předsedkyně Národní fronty (FN) s termínem, který po ní zopakoval i Henri Guaino, bývalý poradce a ghost-writer prezidenta Nicolase Sarkozyho: "zavržení". "To slovo se nabízí. Tato aféra má veřejný rozměr a nemůžete zabránit žádnému Francouzi, aby si o ní něco myslel," řekl. "Myslím, že Françoisi Hollandovi chybí trochu elegance, trochu lidskosti," odtušil v televizi BFM.

Po oznámení týdeníku Closer, že prezident Hollandeudržuje "tajný poměr" s herečkou Julií Gayetovou, to chvíli vypadalo, že prezident prostě vyměnil "staré za nové". Na otázku, kdo bude nyní první dáma, již položil jeden novinář na konferenci v Elysejském paláci 14. ledna, Hollande slíbil "vysvětlení".

Zdá se, že nejistota, s jakou toto "vysvětlení" o víkendu nabídl, připomíná až příliš jeho politické metody. Na veřejnoprávní televizi France 2 sestříhali v rámci oblíbeného pořadu On est pas couché klip, který paroduje právě tuto Hollandovu "metodu". Jaká je? "Moje metoda: naberu rychlost, jdu dál, hlouběji, potom... akceleruji... ale vždy používám ochranu," sdělil. Netýkalo se to samozřejmě Hollandova vztahu k ženám, ale k jeho stylu politickému.

Zdá se, že mladá herečka Julie Gayetová, na rozdíl od Valérie Trierweilerové, netoužila nikdy být "první dámou". Současná třetí návštěva Trierweilerové v Indii v rámci charitativní organizace boje proti chudobě a hladu, nabízí možné řešení. Sama to ostatně potvrdila novinářům. A statut první dámy? "Říkejte si tomu, jak chcete," odtušila.

Britská média, vždy náchylná k ironickým komentářům na francouzský vrub připomínají, že to není poprvé, kdy se v dějinách Francie objevuje státník, který je svobodný mládenec - a zároveň prezidentem.

První byl Ludvík-Napoleon Bonaparte, synovec Napoleona Bonaparteho, "notorický sukničkář", který byl svobodný, když se stal prezidentem Druhé republiky v roce 1848. "Oženil se později, až když se stal císařem," podotýká BBC.

Druhým byl nyní téměř zapomenutý Gaston Doumergue, prezident, jenž sloužil v letech 1924 až 1931 a nakonec se oženil se svou dlouholetou milenkou: stalo se tak dvanáct dní předtím, než opustil úřad.

Třetím byl Nicolas Sarkozy, který se nejprve se svou ženou Cécilie rozvedl, aby se vzápětí opět oženil, a vzal si Carlu.

autor: Josef Brož
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.