Nová vláda to nebude mít lehké

30. leden 2014

Myslí si to alespoň právník a publicista Tomáš Němeček, který ve čtvrtečním pořadu Dvojky prozradil jaké kroky očekává mj. od nové ministryně spravedlnosti. Dotkl se i občanského zákoníku, který je v platnosti jen necelý měsíc.

Mnozí komentátoři odhadují existenci vlády na jeden rok. Tomáš Němeček říká, že je třeba vidět, jak bude vláda řešit první konflikt a pak budeme chytřejší. Komentoval i prezidentova slova o chybách v nominačním dopise. "Chyby by v něm být neměly," ale prezident Miloš Zeman tím dal podle Tomáše Němečka najevo, že "bude rýpat a podrývat premiérovu autoritu".

Občanský zákoník potřebuje klid

Resort spravedlnosti povede Helena Válková. Tomáš Němeček si v této souvislosti vybavil analýzu o zločinech mladistvých, kterou zpracovala. „Ukazovala, že zločinnost dětí neroste tak, jak se obecně míní, je to spíš naopak. Takže změna není zapotřebí. To je výstup, který politici nemají úplně rádi, tedy když analytik přinese dlouhou studii a z ní vyplyne, že by se nemělo dělat nic…. A já spoléhám, že tam vnese tento analyticko-akademický klid.“ Klid potřebuje podle jeho slov i nový občanský zákoník. Tomáš Němeček se věnoval také elektronickým náramkům. Řekl, že domácí vězení má dobré výsledky. Recidiva je nižší, než u běžných odsouzenců. Efektivní jsou i návštěvy probační a mediační služby.
Více se dozvíte v audiozáznamu rozhovoru se Zitou Senkovou.


Tomáš Němeček
Vystudoval žurnalistiku a právo na Univerzitě Karlově v Praze. V letech 1995 až 2005 pracoval v týdeníku Respekt (poslední dva roky jako šéfredaktor), následně čtyři roky jako hlavní komentátor Hospodářských novin. Od roku 2009 pracoval v Lidových novinách, kde řídil nejprve přílohu Orientace a poté Právo & Justice, kterou založil.

"Jak to vidí" vysíláme od pondělí do pátku vždy v čase od 8:30 do 9:00 hodiny. Přepis pořadu najdete na našich stránkách následující den, zvukový záznam do hodiny po odvysílání.
Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Tomáš Němeček
Spustit audio