Exekutor vynáší majetek dlužníkům z bytu až na závěr, vysvětluje David Koncz

Celkem 714 tisíc nařízených exekucí proběhlo v loňském roce v Česku. „Naopak, proti soudním exekutorům bylo zahájeno asi 15 kárných řízení.“ Takové jsou aktuální údaje nového prezidenta Exekutorské komory ČR Davida Koncze. „Exekuční činnost je hlavně úředničina, většina věcí se dělá od stolu,“ říká Koncz v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

David Koncz je exekutorem od roku 2002 a dobře ví, co tato profese obnáší. „Není to často nic příjemného, ale je to naše zákonná povinnost. U exekuce, která je zaměřená na vyklizení nemovitosti, není jiný přístup než v našem případě ten profesionální,“ vysvětluje Koncz.

K soupisu movitého majetku dlužníka, tedy k takzvané mobiliární exekuci, podle něj exekutoři přistupují až v okamžiku, kdy není možné umořit dluh jiným způsobem. Jak tedy Exekutorská komora postupuje?

Čtěte také

Nejdříve přezkoumá návrh věřitele, následně zadá data do soudního systému a požádá soud o pověření. „Teprve poté, kdy nás soud pověří provedením exekuce, zjišťujeme majetek dlužníka. V případě, že nelze dluh vymoci z účtu, tak se snažíme postihnout další majetek, ať už movitý, či nemovitý,“ nastiňuje Koncz.

Pro povolání exekutora je potřeba mít právnické vysokoškolské vzdělání a právnickou praxi, v rámci výběrového řízení pak přicházejí na řadu psychologické testy. To se vztahuje i na vykonavatele, tedy zaměstnance soudního exekutora. „Vykonavatelé mají určité pravomoci, zpravidla jsou to právě mobiliární exekuce,“ doplňuje Koncz s tím, že v rámci školení vykonavatelé procházejí i kurzem sebeobrany.

Věděli jste, že vykonavatel a soudní exekutor jsou dvě různé osoby? Jak charakterizovat drobný dluh? Můžeme dnes kvůli nesplacené faktuře za pár tisíc přijít o byt či dům? I to jste mohli slyšet mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio